Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nema pravde za ubijene Srpske civile iz Ježestice

Datum objave: sreda, 8 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Prisluživanjem svijeća za pokoj duša osam srpskih civila iz Ježestice i polaganjem cvijeća kod Centralnog spomen-krsta u bratunačkom groblju danas je obilježeno 26 godina od stradanja 12 srpskih civila u Ježestici, Šiljkovićima i Zalužju kod Bratunca koje su ubili muslimanski vojnici iz Srebrenice.

Foto: Srna
Foto: Srna

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je da se predmet “Ježestica” nalazi među desetak predmeta o stradanju Srba iz Bratunca koji “skupljaju prašinu” po ladicama pravosuđa BiH.

Ona je podsjetila da je ovaj predmet trebalo da bude završen krajem 2015. godine kada je trebalo da bude podignuta optužnica, ali se ništa po tom pitanju nije uradilo.

“Pitamo se da li tužilac Dževad Muratbegović išta radi na ovom slučaju ili čeka da svjedoci i zločinci umru uz obrazloženje da nije bilo dovoljno dokaza”, navela je Filipovićeva.

Ona je istakla da Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

“Pozivamo sve organe i institucije Republike Srpske da se odrede prema ovom problemu i odnosu pravosuđa BiH prema počiniocima zločina nad Srbima, da se preduzmu neke konkretne mjere i spriječi dalji jednostran, pristrasan i neobjektivan rad pravosuđa, ignorisanje srpskih žrtava i omalovažavanje njihovih porodica”, poručila je Filipovićeva.

Foto: Srna
Foto: Srna

Ona je istakla da pravosuđe BiH na ovaj način svojim odlukama stvara krivu i neistinitu sliku o ratu u BiH, jer prema presudama proizilazi da su u ratu stradali samo pripadnici bošnjačkog naroda, što nije tačno, jer su žrtve imali svi narodi, ali nisu odgovarali svi zločinci.

“Porodice su ogorčene jer niko ne odgovara za masovna monstruozna ubistva civila u Ježestici i drugim bratunačkim i srebreničkim selima. Procesuiraju se samo Srbi kojima se nezakonito izriču dugogodišnje kazne uprkos pobijanju tih presuda od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu”, zaključila je Filipovićeva.

Cvija Kondić, kojoj su dva brata ubijena, rekla je da je žalosno i sramotno što za ovaj zločin niko nije odgovarao.

“Mi dođemo da prislužimo svijeće i odamo počast, ali pravde nema i to porodice ubijenih posebno boli. Nepravda nas pojede”, poručila je Kondićeva.

Ona je navela da su mještani bili na njivama kada su pripadnici muslimanskih formacija iz Srebrenice ušli u selo i počeli ubijati i paliti.

“U kući su uhvatili moju braću Anđelka i Dragana Mlađenovića. Anđelku su odsjekli glavu, a Dragana su izboli i slupali mu glavu”, prisjeća se Kondićeva.

Ona je dodala da su muslimanski vojnici natjerali majku Savku da nosi sinovu glavu, a onda su i nju ubili i glavu odnijeli u Srebrenicu gdje su je zakačili za automobil i vozili ulicama. Anđelkova glava nikad nije nađena.

Kondićeva je rekla da su Savku Stjepanović i još nekoliko mještana ubili dok su želi žito, te da su nakon toga popalili kuće i objekte i povukli se iz sela.

Tako su radili u svim srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca do kojih su uspjeli doprijeti.

Nakon nekoliko sati Srbi su se vratili u spaljenu Ježesticu i zatekli ubijene i masakrirane mještane koje su dostojno sahranili u bratunačkom groblju, jer ih zbog stalne pucnjave nisu mogli sahraniti na seoskom groblju.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Bratunac: Parastos za ubijene Srbe iz sela Bjelovac

Bratunac: Parastos poginulim borcima sa sarajevskog ratišta

Ognjišta ostavili zarad slobode

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top