Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nekažnjeno veličanje ustaštva u centru Zagreba

ustase.png

BANjALUKA, 12. APRILA – Okupljanjem mladih Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) u Zagrebu radi obilježavanja 70 godina od stvaranja NDH, Hrvatska se, umjesto budućnosti i evropskom putu, okrenula prošlosti i slavlju „Aprilske revolucije“ iz 1941. godine koja je iznjedrila NDH, stav je istoričara i srpskih logoraša iz Drugog svjetskog rata.

Pripadnici HČSP-a u centru Zagreba predstavili su veličanje čistog fašizma i ustaštva koji je donio veliko zlo tokom Drugog svjetskog rata, rekao je potpredsjednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Republike Srpske Pero Rodić.

„U antifašitičkim zemljama ne smije se ni pomenuti nešto što je povezano sa fašizmom i ustaštvom, a kamoli da se održi neko javno okupljanje koje podržava i veliča ta vremena“, rekao je Rodić za „Fokus“.

Profesor istorije na banjalučkom Univerzitetu Ranko Pejić smatra da svako okretanje prema ideologiji ustaštva nikako nije dobro, s obzirom da je sasvim jasno da su u vrijeme NDH postojali logori u kojima su mučeni i ubijani nedužni ljudi.

„Ne znam kako je obilježavanje 10. aprila, kao dana osnivanja NDH, bilo dozvoljeno u glavnom gradu Hrvatske i kako niko od tamošnjih vlasti nije reagovao. Dokazano je da je NDH fašistička tvorevina, u kojoj su ljudi stradali na svirep način, kao što je bilo stradanja u nacističkoj Njemačkoj u vrijeme Drugog svjetskog rata“, naveo je Pejić.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj navode da okupljanje omladine HČSP-a nije bilo prijavljeno, te da će ako postoje fotografije ili snimci na kojima su istaknuta ustaška obilježja biti postupano po zakonu.

Pripadnici HČSP na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u nedjelju su jasno isticali ustaška obilježja, slovo „U“, a kako prenose hrvatski mediji, nisu pominjali ustaštvo ili NDH, koristili su izraz Aprilska revolucija iz 1941. godine.

„Mladi HČSP htjeli su da podsjete hrvatski narod na slavne dane Aprilske revolucije koja se odigravala u Hrvatskoj prije 70 godina. Revolucija je bila posljedica kolektivne težnje hrvatskog naroda ka osnivanju vlastite i samostalne hrvatske države, što se i ostvarilo 10. aprila 1941. godine – navodi se u saopštenju te stranke.

NDH je osnovana na inicijativu nacionalsocijalističke Njemačke i fašističke Italije. Na području NDH postojali su zloglasni logori u kojima su mučeni i na svirep način ubijani nedužni ljudi.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: