fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NEISTINITA OCJENA KITAROVIĆEVE O ZAŠTITI PRAVA NACIONALNIH MANjINA

Miodrag Linta

Miodrag Linta

Predsjednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta ocijenio je da je izjava hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da je zadovoljna nivoom zaštite nacionalnih prava manjina u Hrvatskoj cinična i neistinita.
Linta je istakao da njena izjava ne iznenađuje ukoliko se uzme u obzir njena prošlost i političko opredjeljenje, saopšteno je iz Koalicije.

„Brojne činjenice potvrđuju tezu da su preostali Srbi u Hrvatskoj građani drugog reda jer su diskriminisani od nadležnih državnih organa i u dijelu zakonodovstva“, istakao je Linta.

On je upozorio da u Hrvatskoj već dvije godine traje antisrpska kampanja čiji je cilj da se srpskim povratnicima i prognanim Srbima pošalje poruka da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

„U Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja da se Srbima vrate njihova oduzeta prava i ispoštuje ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u vezi sa zapošljavanjem Srba u javnom sektoru i upotrebom ćirilice i srpskog jezika u društevnom i javnom životu“, zaključio je Linta.

Savjet Evrope izrazio je juče žaljenje zbog odluke Gradskog vijeća u Vukovaru da izmijeni Statut i ukine upotrebu ćiriličnih tabli i pozvao Hrvatsku da poštuje Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima.

Kitarovićeva je istakla da je zadovoljna dostignutim nivoom zaštite prava nacionalnh manjina u Hrvatskoj, te da je na političarima da grade povjerenje i omoguće suživot između većinskog hrvatskog i pripadnika nacionalnih manjina, posebno srpske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

osuda fašističkog ponašanja zamjenika gradonačelnika

POLITIČKI PROGRAM HDZ-a JE ETNIČKO ČIŠĆENjE

Vukovar: I zvanično ukinuli ćirilicu – Jadovno 1941.

SAČUVATI ĆIRILICU – Jadovno 1941.

ĆIRILICA DIO IDENTITETA SRPSKOG NARODA I KULTURE …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: