fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NEGODUJU ZBOG PODATKA DA JE NAUČNIK ROĐEN U AUSTRIJSKOM CARSTVU

Detalji_izlozbe_o_Nikoli_Tesli_u_Madridu-4d28d955Detalj iz biografije Nikole Tesle u kome stoji da je on rođen 1856. godine „u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom carstvu“ – izazvala je negodovanje hrvatske javnosti, jer bi, prema njihovom mišljenju, trebalo da stoji da je Tesla „rođen u Hrvatskoj“.

Najveća svjetska izložba o velikom naučniku Nikoli Tesli trenutno gostuje u Madridu i svaki dan je posjeti nekoliko hiljada ljudi.

Izložbu su organizovali Muzej „Nikole Tesle“ iz Beograda i španska Fondacija „Telefonika“, a pokrovitelj je Ambasada Srbije u Madridu.

Isti uvodni tekst o mjestu Teslinog rođenja stajao je i na internet stranici Fondacije, pa je Hrvatska turistička zajednica u Madridu upozorila hrvatsku ambasadu koje je kontaktirala organizatore.

Hrvati su naveli je Tesla „rođen u Smiljanu u Hrvatskoj i da je poznata njegova izjava: ‘Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom`“.

Onda je sporni dio korigovan i sada piše: „Sjeveroamerički istraživač, srpskog porijekla, Nikola Tesla (Smiljan, zona s većinskim srpskim stanovništvom u današnjoj Hrvatskoj)“.

Ali, ni to nije zadovoljilo hrvatsku stranu.

Vladimir Jelenković, pomoćnik direktora beogradskog Muzeja „Nikole Tesle“, napominje da izložba nema primjese politike.

„Nema ničeg spornog. Tesla je rođen u Vojnoj krajini u austrijskom carstvu, u Habsburškoj Monarhiji“, naglašava i Jelenković i obrazlaže da je Vojna krajina u vrijeme Teslina rođenja bila pod direktnom austrijskom upravom.

Dakle, objašnjava Jelenković, a prenose hrvatski emdiji, „Vojna krajina u vrijeme Teslina rođenja nema nikakve veze s Hrvatskom niti u bilo kojoj varijanti to može biti zemlja genijalnog istraživača“.

Jelenković kaže da Muzej „Nikole Tesle“ u svojim samostalnim izložbama koristi najkorektniju definiciju Tesle: „srpsko-američki naučnik, fizičar, inženjer i izumitelj, rođen je u selu Smiljanu, u Vojnoj krajini (tada u Austrijskom Carstvu, danas u Republici Hrvatskoj)“.

Izložba pod nazivom „Nikola Tesla: Njegova je budućnost“ iz Madrida putuje u Meksiko, Argentinu, Brazil i Čile.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Budućnost pripada Tesli

Hram čeka Teslinu urnu

AKADEMIK VASILIJE KRESTIĆ: Hrvatsko svojatanje Nikole Tesle

Grobnica bez obilježja u Smiljanu – sjećanje na zločin 5. marta

Zatrto sjećanje na stradanja u rodnom mjestu Nikole Tesle

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: