Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nečuveni albanski vandalizam i divljaštvo na srpskim grobljima na Kosmetu ! Uništili više od 10.000 spomenika

Datum objave: subota, 11 februara, 2017
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

Nečuveni albanski vandalizam i divljaštvo  na srpskim grobljima na Kosmetu !

Uništena srpska groblja
Uništena srpska groblja

Na dve trećine teritorije KiM (ukupna površina 10.886 km2) u potpunosti uništili, od 1999. godine,  na više od  280 srpskih  groblja više od 10.000 spomenika što je nečuveno divljaštvo u Evropi. – Ruše i spomenike boraca protiv fašista . – Srušili sve spomenike srpskih pisaca i istorijskih ličnosti.

Po zloglasnoj  i zastrašujućom  Hitlerovoj fašističkoj  teoriji iz “Majn kampfa”(“Mojaborba”) :  “ Ako jednom narodu uništite spomenuke  tog naroda neće biti tu u drugom kolenu” –  Albanci od 1999. godine na Kosovu i Metohiji sistematski uništavaju srpske crkve , manastire , srpska groblja i spomenike na njima, spomenike srpskih istorijskih ličnostim spomen ploče i druga obeležja, spomen česme ….  Tako, su srušili spomenike Milošu Obiliću iz centra Obilića, caru Lazaru iz centra Gnjilana, kao i spominike Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Petra Petrovića Njegoša… a uništili su i  dva puta spomen ploču kidnapovanih srpskih novinara  1998. godine,  Đura Slavuja i Ranka Perinića postavljenu pre  dve  godine kod Velike Hoče na mesto otmice.

Prema još nepotpunim podacima Raško – prizrenske eparhije  i OEBS-a  iz  2011. godine, od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji,  polovinom 1999. godine  do kraja 2011,  Albanci su  uništili i polomili  na 280 srpska groblja više od  10.000 spomenika što je do sada nezabeleženi vandalizam u Evropi. Na površini od  8.000 km  kvadratnih , od ukupne teritorije  Kosova i Metohije 10.886  kvadratna kilometra,  danas nema nijednog čitavog srpskog groblja. U Metohiji  su ostala čitava  samo  dva srpska groblja,  u Crkolezu u opštini Istok i selu Banje u opštini Srbica   dok  na  centralnom Kosovu nema nijednog  očuvanog srpskog groblja. Na srpskim grobljima u potpunosti je uništeno i 90 kapela a preostala  srpska groblja se i danas nesmetano zatiru , uništavaju, preoravaju  i  pretvaraju u deponije.

Divljaštvo Albanaca

U istoriji civilizacije u Evropi takvo divljaštvo i vandalizam jednog naroda nad mrtvima  nigde nije zabelezeno. Albanska surovost  prema mrtvima postaje još veća kada se zna da su pojedina groblja, posle uništenja spomenika na njima, minirali kao ono u Starom Grackom kod Lipljana na kome je sahranjeno  i 14 srpskih žeteoca koje su ubili albanski teroristi na njivi  jula 1999. godine . Na više od 60  groblja apsolutno  nema nijednog spomenika , oko kojih su polomljene ili  odnete ograde.

Kfor je na  mnogim ogradama  srpskih groblja postavljao bodljikavu žicu ali ni to nije sprečio albanske vandale da ruše i uništavaju  spomenike.  Bodljikavom  žicom ograđeno je i veliko srpsko groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice ali  to ništa nije pomoglo da se spreči uništenje 800 spomenika na njemu. Više od 800 spomenika polomljeno je i uništeno na srpskom groblju u Prištini.

— Na mitrovičkom srspkom groblju u južnom, albanskom, delu grada  Srbi ne sahranjuju umrle od juna 1999. godine zbog bezbednosti. Pre neku godinu UNMIK  je dao Albancima novac da očiste srpsko groblje, a oni su tu akciju sproveli tako što su uništavali krstove na spomenicima i lomili slike umrlih. Evropa je prisutna na Kosmetu ali, nažalost ne preduzima ništa da spreči zatiranje srpskih groblja i srpskih svetinja. Čak se niko ne oglašava da osudi  ovako divljastvo i vandalizam – kaže mitrovički paroh stafrofor Milija Arsović.

Oko 10. januara 2013.godine na jednom , od dva srpska groblja, u Kosovom Polju, uništeno je  56 spomenika.

—Pored uništenja spomenika albanski vandali  redovno  ispoljavaju nečuvenu anticivilizaciju  na grobljima i mrtvima. Zatekli smo više puta na groblju kućice za pse , kosti životinja  i uginule životinje   verovatno da ponize mrtve. Svi su u međunarodnoj zajednici na Kosovu i Metohiji upoznati o ovom divljaštvu Albanaca. Svi oni to  osuđuju ali treba stati na put tim nedelima – kaže  sveštenik iz Kosova Polja  jerej Nikola Dragićević.

Lingvocid

Srpsko groblje u  Belom Polju kod Peći  naočigled međunarodnih mirovnjaka pretvoreno je u smetlište, dok je  ono na periferiji Đakovice , na kome je sahranjeno i nekoliko francuskih vojnika iz Prvog  svetskog rata , pretvoreno  u deponiju, i sada nema nijednog detalja koji bi govorio da je tu bilo groblje.

Prema rečima prištinskog paroha  oca Miroslava , na grobljima na centralmom Kosovu i Metohiji albanski vandali su otvarali grobnice i iz mnogih rasturili posmrtne ostatke. To je i razlog što ima sve veći broj slučajeva da Srbi iskopavaju posmrtne ostatke svojih najbližih i ponovo ih sahranjuju negde u Srbiji, tamo gde su potomci našli novi zavičaj.

Do sada se niko nije bavio materijalnom štetom uništenja spomenika  na srpskim grobljima na Kosovu i Metohiji i drugih objekata na njima. U svakom slučaju materijalna šteta je veća od pet miliona eura,  kada se uzme u obzir, da u proseku jedan spomenik košta 500 eura.

Albanci  danas preko srpskih groblja  prave puteve , pretvaraju  ih u deponije, pašnjake i utrine pa  i njive a od spomenika često prave staze pa i ograde oko kuća.

–Uništene  zapise, natpise , rukopise, sveštene knjige  i čitave biblioteke , teško je da će mo ikada izbrojati i nadoknaditi. Deo tog nenadoknadivog  jesu uništeni spomenici  i spomenički natpisi na grobljima širom Kosova i Metohije. Uništavanjem  nadgrobnih belega Srba  na grobljima, Albanci ne samo da čine nepojmljiv greh prema mrtvima, rodbini i prijateljima umrlih, već zatiru neprocenjeno bogatstvo kamene ornamentike i simbolike i ništa manje, jezičko nasleđe. Spomenički natpisi predstavljaju spontano i kolektivno  podhranjenu jezičku građu koja pruža obilje  podataka važnih  za izučavanje pojedinih  pitanja jezika, antroponimije, dijalektskih i drugih specifičnosti—kaže lingvistkinja  prof. Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Mitra Reljić.

Zoran Vlašković

Izvor – KMnovine

OPASKA

Evo i muslimanskog (albanskog) groblja u severnom delu Kosovske Mitrovice…koje nije ni taknuto, a tako i treba. Svaka čast Srbima iz Mitrovice. Ovo je primer iz koga se mnogo može naučiti. E to su prosvećeni i civilizovani ljudi !!!

Albansko groblje

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top