Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Neće beleg Soluncima

Datum objave: utorak, 22 septembra, 2015
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Opštinsko veće Nove Varoši odbilo predloge Odbora za podizanje spomenika.

Čelnik lokalne vlasti Dimitrije Paunović pravda se manjkom novca

Članovi Odbora i vajar Čpajak na gradskom trgu

Članovi Odbora i vajar Čpajak na gradskom trgu

OPŠTINSKO veće odbilo je predloge Odbora za podizanje spomenika ratnicima 1912-1918, a nije se ni izjašnjavalo o ključnom zahtevu: lokaciji na kojoj bi se odužio dug slavnim precima. Nova Varoš, tako, ostaje jedan od retkih gradova bez obeležja učesnicima otadžbinskih ratova, iako je podizanje belega u slavu 2.000 ratnika – od kojih je 1.200 ostalo na bojištima od Drine do Kajmakčalana – zamišljeno kao “kruna” obeležavanja odbrane Srbije u Velikom ratu.

Članovi Odbora, tela koje je proletos formiralo Veće, opredelili su se da spomenik bude podignut na neuređenom travnatom terenu nekadašnjeg jezera, na Trgu – između spomenika vojvodi Petru Bojoviću i dečjeg vrtića.

– Odbor je prihvatio mišljenje Gorana Čpajka, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, da bi dva belega, iako odvojeni, predstavljali idealnu ambijentalnu celinu – ističe predsednik Odbora, Dejan Grbić, inženjer u Direkciji za izgradnju.

Mada su u sastav Odbora uključeni i predstavnici Opštinskog veća, i SNS – vodeće stranke u lokalnoj vladajućoj koaliciji – predlozi su odbijeni na sednici Veća u krnjem sastavu, bez članova SPS, kolicionog partnera.

– Očekivali smo značajnije angažovanje Odbora, ne samo u davanju predloga i pokretanju inicijativa koje bi se, po zamisli članova ovog tela, najvećim delom finansirale iz opštinske kase, već i u prikupljanju novčanih sredstava. U budžetu nema novca za ovu namenu, a uveren sam da podizanje spomenika ne bi uticalo na podizanje kvaliteta života građana, što je naš primarni cilj – istakao je na sednici Veća Dimitrije Paunović, predsednik Opštine, pozivajući Odbor na pokretanje šire akcije među građanima, pa će se lokalna samouprava, ako bude odjeka, odazvati shodno mogućnostima. 

APSURD

– OČIGLEDNO je da vlast ne želi beleg Soluncima, pa neka kažu da li su im, i zašto, “vezane ruke”, ili je neko “bacio oko” na predloženu lokaciju – tvrde iz Udruženja potomaka ratnika, pitajući kako tražiti sredstva donatora ako nema utvrđene lokacije i idejnog rešenja spomenika.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Anka Đurović: S revolverom u rukama spasavala povređene vojnike

Srbe hipnotišu tvrdnjama da ne treba gledati u prošlost jer će budućnost biti sjajna

Neustrašiva Jelena u borbi sa Bugarima i Austrougarima

Vojvoda Petar Bojović: Sluga otadžbine iz šest ratova

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top