Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Neće beleg Soluncima

Opštinsko veće Nove Varoši odbilo predloge Odbora za podizanje spomenika.

Čelnik lokalne vlasti Dimitrije Paunović pravda se manjkom novca

Članovi Odbora i vajar Čpajak na gradskom trgu

Članovi Odbora i vajar Čpajak na gradskom trgu

OPŠTINSKO veće odbilo je predloge Odbora za podizanje spomenika ratnicima 1912-1918, a nije se ni izjašnjavalo o ključnom zahtevu: lokaciji na kojoj bi se odužio dug slavnim precima. Nova Varoš, tako, ostaje jedan od retkih gradova bez obeležja učesnicima otadžbinskih ratova, iako je podizanje belega u slavu 2.000 ratnika – od kojih je 1.200 ostalo na bojištima od Drine do Kajmakčalana – zamišljeno kao „kruna“ obeležavanja odbrane Srbije u Velikom ratu.

Članovi Odbora, tela koje je proletos formiralo Veće, opredelili su se da spomenik bude podignut na neuređenom travnatom terenu nekadašnjeg jezera, na Trgu – između spomenika vojvodi Petru Bojoviću i dečjeg vrtića.

– Odbor je prihvatio mišljenje Gorana Čpajka, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, da bi dva belega, iako odvojeni, predstavljali idealnu ambijentalnu celinu – ističe predsednik Odbora, Dejan Grbić, inženjer u Direkciji za izgradnju.

Mada su u sastav Odbora uključeni i predstavnici Opštinskog veća, i SNS – vodeće stranke u lokalnoj vladajućoj koaliciji – predlozi su odbijeni na sednici Veća u krnjem sastavu, bez članova SPS, kolicionog partnera.

– Očekivali smo značajnije angažovanje Odbora, ne samo u davanju predloga i pokretanju inicijativa koje bi se, po zamisli članova ovog tela, najvećim delom finansirale iz opštinske kase, već i u prikupljanju novčanih sredstava. U budžetu nema novca za ovu namenu, a uveren sam da podizanje spomenika ne bi uticalo na podizanje kvaliteta života građana, što je naš primarni cilj – istakao je na sednici Veća Dimitrije Paunović, predsednik Opštine, pozivajući Odbor na pokretanje šire akcije među građanima, pa će se lokalna samouprava, ako bude odjeka, odazvati shodno mogućnostima. 

APSURD

– OČIGLEDNO je da vlast ne želi beleg Soluncima, pa neka kažu da li su im, i zašto, „vezane ruke“, ili je neko „bacio oko“ na predloženu lokaciju – tvrde iz Udruženja potomaka ratnika, pitajući kako tražiti sredstva donatora ako nema utvrđene lokacije i idejnog rešenja spomenika.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Anka Đurović: S revolverom u rukama spasavala povređene vojnike

Srbe hipnotišu tvrdnjama da ne treba gledati u prošlost jer će budućnost biti sjajna

Neustrašiva Jelena u borbi sa Bugarima i Austrougarima

Vojvoda Petar Bojović: Sluga otadžbine iz šest ratova

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: