Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ne zaboraviti Srbe u Srpskoj

antic.jpg

Republika Srpska je najvažnije državno pitanje Srbije, a pitanje srpskog naroda je tema koja nije odbranjena, poručuju udruženja “Nova srpska politička misao“ i “Napredni klub“ u apelu upućenom kandidatima na predstojećim izborima 6. maja povodom očuvanja ustavnih obaveza prema Srbima van Srbije.

Podstaknuti brojnim najavama promjene državne politike i pokušajima da politika Srbije prema svom narodu u regionu bude označena kao destabilizujuća, u apelu koji je juče upućen strankama i kandidatima na predstojećim izborima u Srbiji, ova udruženja ističu da je „politika Srbije jasno definisana u skladu sa precizno ispoljenim težnjama velike većine naroda.“

Udruženja ističu da su zabrinjavajuće najave pojedinih parlamentarnih stranaka koje se, bez obzira na volju, prava i interese države Srbije i srpskog naroda u Republici Srpskoj, miješaju u unutrašnje odnose BiH, te pomažu u umanjivanju samostalnosti Republike Srpske i podsticanju unitarizaciji BiH, što ukazuju na radikalnu promjenu državne i nacionalne politike.

„Srbija je prihvatila ustavne i ugovorne obaveze prema Republici Srpskoj, entitetu BiH. Obaveze Srbije definisane su zakonima, sporazumima o specijalnim vezama i strategijom vlade prema Srbima u regionu, a njene promene nisu neposredna tema ovih izbora i svaka njihova naknadna izmena bila bi pre svega nedemokratski sporazum partijskih oligarhija“, navodi se u apelu koji je danas novinarima pročitao predsjednik „Naprednog kluba“ Čedomir Antić.

U apelu se ističe „nastojanje pojedinih političkih krugova u Srbiji koji slede očigledne težnje politike SAD i EU, a čiji je cilj ograničavanje autonomije i konačno ukidanje Republike Srpske“.

Politička prava srpskog naroda u regionu i status Republike Srpske predstavljaju dio onih vrijednosti na kojima je sazdana moderna Evropa i koje su, posebno na Balkanu, trijumfovale poslije 1989. godine, tvrde u ovim udruženjima.

„Verujemo da bi vaše izjašnjavanje u prilog očuvanja Republike Srpske i nastavka državne nacionalne politike u regionu doprinelo političkoj stabilnosti Srbije i Balkana, kao što bi izbornoj kampanji koja je u toku pružilo neophodni demokratski podsticaj“, zaključuje se u apelu.

Đorđe Vukadinović iz „Nove srpske političke misli“ rekao je da je cilj ovog apela da bude opomenuta javnost u Srbiji da „važnu političku temu Republiku Srpsku stavi u vrh svoje političke agende“.

„Uprkos današnjim uspesima Republike Srpske, nad njenim postojanjem ozbiljno prete crni oblaci i svesni te opasnosti koja ne prolazi, neophodno je da se naša javnost i pre i posle izbora ozbiljno bavi pitanjima Srba sa obe strane Drine“, rekao je Vukadinović.

On je istakao da je ovaj apel upućen, prije svega, najvećim i najkolebljivijim strankama – Demokratskoj stranci i Srpskoj naprednoj stranci – koje se povremeno u predizbornim kampanjama sjete političara i građana Republike Srpske.

Politički analitičar Momčilo Antonić rekao je da je ovaj apel poziv za očuvanje demokratije u Srbiji i apel za zaštitu prava građana kako Republike Srpske i Srbije, tako i Srba ma gdje oni živjeli.

Pisac Vladimir Kecmanović, potpisnik ovog apela, rekao je da ovu inicijativu niko ne treba da protumači kao „ideološko prepucavanje“ , ali da je neophodno, kako je istakao, skrenuti pažnju na politiku dvostrukih aršina koja i najmanju brigu za Srbe izvan Srbije tumači kao povampirenje velikosrpskog nacionalizma.

Izvor: RTRS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: