Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ne zaboraviti Srbe u Srpskoj

Datum objave: petak, 27 aprila, 2012
Veličina slova: A- A+

antic.jpg

Republika Srpska je najvažnije državno pitanje Srbije, a pitanje srpskog naroda je tema koja nije odbranjena, poručuju udruženja ”Nova srpska politička misao” i ”Napredni klub” u apelu upućenom kandidatima na predstojećim izborima 6. maja povodom očuvanja ustavnih obaveza prema Srbima van Srbije.

Podstaknuti brojnim najavama promjene državne politike i pokušajima da politika Srbije prema svom narodu u regionu bude označena kao destabilizujuća, u apelu koji je juče upućen strankama i kandidatima na predstojećim izborima u Srbiji, ova udruženja ističu da je “politika Srbije jasno definisana u skladu sa precizno ispoljenim težnjama velike većine naroda.”

Udruženja ističu da su zabrinjavajuće najave pojedinih parlamentarnih stranaka koje se, bez obzira na volju, prava i interese države Srbije i srpskog naroda u Republici Srpskoj, miješaju u unutrašnje odnose BiH, te pomažu u umanjivanju samostalnosti Republike Srpske i podsticanju unitarizaciji BiH, što ukazuju na radikalnu promjenu državne i nacionalne politike.

“Srbija je prihvatila ustavne i ugovorne obaveze prema Republici Srpskoj, entitetu BiH. Obaveze Srbije definisane su zakonima, sporazumima o specijalnim vezama i strategijom vlade prema Srbima u regionu, a njene promene nisu neposredna tema ovih izbora i svaka njihova naknadna izmena bila bi pre svega nedemokratski sporazum partijskih oligarhija”, navodi se u apelu koji je danas novinarima pročitao predsjednik “Naprednog kluba” Čedomir Antić.

U apelu se ističe “nastojanje pojedinih političkih krugova u Srbiji koji slede očigledne težnje politike SAD i EU, a čiji je cilj ograničavanje autonomije i konačno ukidanje Republike Srpske”.

Politička prava srpskog naroda u regionu i status Republike Srpske predstavljaju dio onih vrijednosti na kojima je sazdana moderna Evropa i koje su, posebno na Balkanu, trijumfovale poslije 1989. godine, tvrde u ovim udruženjima.

“Verujemo da bi vaše izjašnjavanje u prilog očuvanja Republike Srpske i nastavka državne nacionalne politike u regionu doprinelo političkoj stabilnosti Srbije i Balkana, kao što bi izbornoj kampanji koja je u toku pružilo neophodni demokratski podsticaj”, zaključuje se u apelu.

Đorđe Vukadinović iz “Nove srpske političke misli” rekao je da je cilj ovog apela da bude opomenuta javnost u Srbiji da “važnu političku temu Republiku Srpsku stavi u vrh svoje političke agende”.

“Uprkos današnjim uspesima Republike Srpske, nad njenim postojanjem ozbiljno prete crni oblaci i svesni te opasnosti koja ne prolazi, neophodno je da se naša javnost i pre i posle izbora ozbiljno bavi pitanjima Srba sa obe strane Drine”, rekao je Vukadinović.

On je istakao da je ovaj apel upućen, prije svega, najvećim i najkolebljivijim strankama – Demokratskoj stranci i Srpskoj naprednoj stranci – koje se povremeno u predizbornim kampanjama sjete političara i građana Republike Srpske.

Politički analitičar Momčilo Antonić rekao je da je ovaj apel poziv za očuvanje demokratije u Srbiji i apel za zaštitu prava građana kako Republike Srpske i Srbije, tako i Srba ma gdje oni živjeli.

Pisac Vladimir Kecmanović, potpisnik ovog apela, rekao je da ovu inicijativu niko ne treba da protumači kao “ideološko prepucavanje” , ali da je neophodno, kako je istakao, skrenuti pažnju na politiku dvostrukih aršina koja i najmanju brigu za Srbe izvan Srbije tumači kao povampirenje velikosrpskog nacionalizma.

Izvor: RTRS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top