fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NE ZABORAVITI HRABROST AUSTRALIJANSKIH BOLNIČARKI

Otvorena izložba o australijskim bolničarkama u Prvom svjetskom ratu

Otvorena izložba o australijskim bolničarkama u Prvom svjetskom ratu


Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković otvorila je danas u Beogradu izložbu fotografija „Pomoć Australijanki Srbiji tokom Prvog svjetskog rata“ i poručila da je dug Srbije da djela požrtvovanja, hrabrosti i nesebičnosti ovih žena ostanu u sjećanju i narednih sto godina.

Na izložbi, koja je otvorena u Galeriji Skupštine Srbije povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, predstavljene su 22 fotografije.

Gojkovićeva je rekla da ove fotografije, koje svjedoče o angažovanju australijskih medicinskih sestara na liječenju srpskih vojnika na Solunskom frontu i u Škotskoj bolnici, ukazuju na uzvišenost ideala i slobode i njihovu uvjerenost da je žrtva koju čine ispravna.

„Jedna od njih, Agnes Benet napisala je u svom ratnom dnevniku da su sve one bile na pravom mestu u pravo vreme. Na isti način razmišnja i ratna sestra, a posle čuvena australijanska spisateljica Stela Mejls, koja je svoj roman, u kojem govori o tome kako su u srpski ranjenici hrabrili sestre na frontu, nazvala po rečenici koja je tamo pratila `Ne mari ništa sestro`“, rekla je Gojkovićeva.

Ona je podsjetila da se ratni put ovih heroina nije završio na Solunskom frontu, već da su neke od njih, poput Oliv King, koja je pokrenula narodnu kuhinju za sirote, nastavile sa humanitarnim radom i u postratnoj Srbiji.

Ambasador Australije u Beogradu Džulija Fini kaže da je ponosna na djelo svojih sunarodnjakinja u Prvom svjetskom ratu, te dodala da joj je drago što će ova izložba podsjetiti savremenu Srbiju na njih.

„Te odlučne i neustrašive žene dobrovoljno su ponudile da pruže svoju pomoć srpskim vojnicima i uz Engleskinje i Kanađanke podnijele značajnu žrtvu“, rekla je Finijeva.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Stogodišnjica Velikog rata – Jadovno 1941.

Vasilija Vukotić – heroina na štitu – Jadovno 1941.

Srpsko vojničko groblje u Tijeu: Krst na večnoj straži – Jadovno 

Jadovno – Prvi svjetski rat

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: