Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ne može se spriječiti procesuiranje zločina nad Srbima

pantelija curguz.jpg

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) i Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS smatraju da niko u BiH ne može spriječiti Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da podiže optužnice i procesuira zločine počinjene nad Srbima u BiH.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je da niko ne može Beogradu zabraniti podizanje optužnica i procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima u BiH, jer je to u nadležnosti Tužilaštva Srbije prema međunarodnim konvencijama, zakonima i propisima.

“Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i dio političara iz Sarajeva ne žele potpisivanje Protokola o saradnji sa Tužilaštvom Srbije, jer bi prema tom Protokolu imali obavezu da daju materijalne dokaze po zahtjevu Tužilaštva iz Srbije i time bi ugrozili poziciju koju je obezbijedio Haški tribunal, da preslikavaju njegov princip rada”, rekao je Ćurguz Srni komentarišući otkazivanje potpisivanja Protokola tužilaštava BiH i Srbije za prosecuiranje ratnih zločina.

Ćurguz je rekao da Sud i Tužilaštvo BiH, preslikavanjem principa Haškog tribunala, djeluju izvan pravnih okvira, normi i sudske prakse, te primjenjuju neka svoja posebna pravila i kriterijume kako bi se zadržao sadašnji trend da su samo Srbi činili ratne zločine u građanskom ratu u BiH.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, popginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je osnovni razlog nepotpisivanja Protokola izbjegavanje bošnjačke vlasti u Sarajevu da Beograd procesuira najkrupnije predmete ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH, poput Dobrovoljačke, Tuzlanske kolone i drugih slučajeva.

“Mislim da je ovdje riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci koja može samo zacementirati postojeći zastoj u neprocesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH”, rekao je Mitrović Srni.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić ističe da je otkazivanje potpisivanja Protokola Tužilaštva BiH i Srbije odraz prisustva politike, a ne pravde u Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Ovakav postupak bošnjačkih vlasti u Sarajevu i predsjednice Suda BiH sigurno će ugroziti strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH sa EU za šta sigurno neće biti odgovorna RS”, zaključio je Dukić.

Potpisivanje Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida Tužilaštva BiH sa Tužilaštvom Srbije za ratne zločine otkazano je nakon pisanog upozorenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je jedino Predsjedništvo nadležno da zaključuje međunarodne sporazume u ime BiH.

Predstavnici Tužilaštva Srbije za ratne zločine i Tužilaštva BiH usaglasili su na sastanku u Sarajevu 23. novembra tekst Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, odnosno zločina protiv čovečnosti i genocida.

Protokol bi trebalo da otkloni mnoge probleme sa kojima su se do sada suočavala pravosuđa Srbije i BiH i da onemogući uplitanje politike u krivične postupke, te da spriječi vođenje paralelnih istraga.

Izvor: srna

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: