Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Ne može se spriječiti procesuiranje zločina nad Srbima

Datum objave: četvrtak, 1 decembra, 2011
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

pantelija curguz.jpg

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) i Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS smatraju da niko u BiH ne može spriječiti Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da podiže optužnice i procesuira zločine počinjene nad Srbima u BiH.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je da niko ne može Beogradu zabraniti podizanje optužnica i procesuiranje odgovornih za zločine nad Srbima u BiH, jer je to u nadležnosti Tužilaštva Srbije prema međunarodnim konvencijama, zakonima i propisima.

“Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i dio političara iz Sarajeva ne žele potpisivanje Protokola o saradnji sa Tužilaštvom Srbije, jer bi prema tom Protokolu imali obavezu da daju materijalne dokaze po zahtjevu Tužilaštva iz Srbije i time bi ugrozili poziciju koju je obezbijedio Haški tribunal, da preslikavaju njegov princip rada”, rekao je Ćurguz Srni komentarišući otkazivanje potpisivanja Protokola tužilaštava BiH i Srbije za prosecuiranje ratnih zločina.

Ćurguz je rekao da Sud i Tužilaštvo BiH, preslikavanjem principa Haškog tribunala, djeluju izvan pravnih okvira, normi i sudske prakse, te primjenjuju neka svoja posebna pravila i kriterijume kako bi se zadržao sadašnji trend da su samo Srbi činili ratne zločine u građanskom ratu u BiH.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, popginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je osnovni razlog nepotpisivanja Protokola izbjegavanje bošnjačke vlasti u Sarajevu da Beograd procesuira najkrupnije predmete ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH, poput Dobrovoljačke, Tuzlanske kolone i drugih slučajeva.

“Mislim da je ovdje riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci koja može samo zacementirati postojeći zastoj u neprocesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH”, rekao je Mitrović Srni.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić ističe da je otkazivanje potpisivanja Protokola Tužilaštva BiH i Srbije odraz prisustva politike, a ne pravde u Sudu i Tužilaštvu BiH.

“Ovakav postupak bošnjačkih vlasti u Sarajevu i predsjednice Suda BiH sigurno će ugroziti strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH sa EU za šta sigurno neće biti odgovorna RS”, zaključio je Dukić.

Potpisivanje Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida Tužilaštva BiH sa Tužilaštvom Srbije za ratne zločine otkazano je nakon pisanog upozorenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je jedino Predsjedništvo nadležno da zaključuje međunarodne sporazume u ime BiH.

Predstavnici Tužilaštva Srbije za ratne zločine i Tužilaštva BiH usaglasili su na sastanku u Sarajevu 23. novembra tekst Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, odnosno zločina protiv čovečnosti i genocida.

Protokol bi trebalo da otkloni mnoge probleme sa kojima su se do sada suočavala pravosuđa Srbije i BiH i da onemogući uplitanje politike u krivične postupke, te da spriječi vođenje paralelnih istraga.

Izvor: srna




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top