Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ne može se prihvatiti pozitivna ocjena rada

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Nedeljko Mitorovic.jpgPredsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da se ne može prihvatiti pozitivna ocjena rada Međunarodne komisije za nestala lica u BiH, jer je ona, kako je rekao, bila pristrasna.

Mitrović je rekao Srni da ne može biti zadovoljan rezultatom od 70 odsto identifikovanih pronađenih nestalih lica za 19 godina rada.

“Da su riješili 90 odsto, onda bismo rekli da su zaista bili angažovani, a od tog broja vrlo su malo učestvovali u pronalaženju nestalih Srba”, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, Komisija se uglavnom bazirala na pronalaženju nestalih Bošnjaka i bila desna ruka Haškog tribunala, kako bi prikupili što više materijala za procesuiranje Srba za ratne zločine.

“Jedino priznajemo uvođenje DNK analize posmrtnih ostataka, što ne znači da se ona ne bi uvela da nije bilo Komisije u BiH”, rekao je Mitrović.

Komentarišući potpisivanje Okvirnog sporazuma u Briselu, na osnovu kojeg je Komisija postala samostalna međunarodna organizacija, Mitrović je rekao da se na taj način potvrđuje da je ona u BiH bila ilegalno i da se nametnula zahvaljujući nadmoći SAD.

“Oni su praktično bili američka komisija za nestala lica i provodili su određenu politiku koja nije bila u interesu čak ni srpskih žrtava rata”, rekao je Mitrović.

Holandija, Velika Britanija, Švedska, Belgija i Luksemburg potpisale su 15. decembra Okvirni sporazum na osnovu kojeg je Međunarodna komisija za nestala lica postala samostalna međunarodna organizacija sa vlastitom upravljačkom strukturom i međunarodnim nadležnostima.

Iz ICMP-a je najavljeno da će nastaviti da pruža pomoć zemljama zapadnog Balkana bar do kraja 2016. godine.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu naveden je podatak da je do sada u BiH od 32.000 nestalih pronađeno i identifikovano 70 odsto.

ICMP je osnovan 1996. godine kao odgovor na 40.000 nestalih na području zemalja bivše Jugoslavije, a od 2003. godine radi na pronalaženju i identifikaciji nestalih i u drugim zemljama svijeta.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: NEMA MJESTA ZADOVOLjSTVU ICMP-a – Jadovno …

MITROVIĆ: OTVORENO PISMO SUOSNIVAČIMA INSTITUTA

MITROVIĆ: PORAŽAVAJUĆA ODLUKA

MITROVIĆ: NEĆEMO ODUSTATI OD ISTINE O STRADANjU SRBA U SARAJEVU

MITROVIĆ: ZASTOJ U PROCESUIRANjU ZLOČINA NAD SRBIMA

MITROVIĆ: DIJALOG VRATITI NA POČETNE POZICIJE

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: