Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Ne mogu se izjednačavati dželati i žrtve”

Skup antifašista Balkana koji organizuje SUBNOR Srbije
Skup antifašista Balkana koji organizuje
SUBNOR Srbije

Postoje pokušaji revizije istorije i osporavanja jasenovačkog genocida, ali ne mogu se izjednačavati dželati i žrtve, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, navodeći da se ne mogu osporiti užasi koncentarcionih logora i Holokausta i da te činjenice ne smeju biti predmet nečije igre.

Kako je moguće da samo 73 godine posle Drugog svetskog rata imamo raspravu o Jasenovcu, predloge da se iz jasenovačkih jama povade kosti i prebroje, rekao je Aleksandar Vulin na skupu antifašista Balkana, navodeći da pred tim ne sme da se ćuti.

Prema njegovim rečima, antifašizam je temeljna vrednost Srbije i u njoj se revizija istorije ne dozvoljava. Na pitanje o postupku rehabilitacije Milana Nedića, predsednika Vlade u vreme okupacije, Vulin je rekao da nema revizije istorije, jer je ovo “zemlja antifašista”.

Vulin: Ne verujem da će Hrvatska slati delegaciju u Blajburg

Ne očekujem da bilo ko iz Hrvatskog sabora ili Vlade Republike Hrvatske ode u Blajburg, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, prenosi Tanjug.

“Naravno, nije na meni da odlučujem o tome, to je suverena odluka suverene zemlje Republike Hrvatske, ali sam siguran da neće ponoviti takvu grešku jer prosto je nemoguće da bi zemlja, članica Evropske unije, otišla da položi venac na grob streljanim čuvarima Jasenovca, na grob koljačima iz Jasenovca”, rekao je ministar Vulin posle skupa antifašista u Beogradu.

“Niko ko je vodio decu na streljanje na Banjicu i na Staro sajmište ne može biti rehabilitovan, to je moj stav”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sudovi mogu da odluče da suđenje nije bilo fer, kao što je bio slučaj kod komandantom Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoslava Mihailovića, ali ne i da se opredeljuju kada je reč o njegovoj istorijskoj ulozi.

Kod Nedića se traži opredeljivanje u odnosu na njegovu istorijsku ulogu i mislim da tu ne može biti nikakve rasprave, rekao je Vulin.

“To je moje mišljenje, ali ko sam ja da sudim”, kazao je Vulin.

“Laž ne sme da pobedi istinu” 

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević pozdravio je učesnike skupa rečima “dobrodošli u slobodarsku Srbiju, koja je uvek bila na strani nejači i prava za slobodu”.

Dobro došli u zemlju slogana “bolje grob nego rob” i “za ovu zemlju vredi poginuti”, što su reči mladog heroja sa Košara, rekao je Đorđević.

Prema negovim rečima, antifašisti u svim zemljama treba da budu deo društva koji će se hrabro protiviti onima koji prizivaju nove sukobe.

Svedoci smo pokušaja revizije istorijskih događaja iz Prvog i Drugog svetskog rata, ponovnog podizanja fašističkih zastava i pokušaja zataškavanja zločina u koncentracionim logorima, rekao je Đoređević

Laž ne sme da pobedi istinu, da se istorija ne bi ponovila, naglasio je Đorđević.

On je rekao da balkanski narodi, gradeći svoju budućnost, treba da se oslanjaju jedni na druge.

“Iako ima mnogo onih koji ne bi da vide jak i udruženi Balkan, optimista sam i verujem u mudrost i pamet naših naroda”, rekao je Đorđević.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: