Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Navršava se 26 godina od zločina na Koranskom mostu

Danas se navršava 26 godina od stradnja 14 rezervista JNA na Koranskom mostu u Karlovcu koje su zarobili i na surov način ubili pripadnici hrvatskih snaga.

Koranski most (arhiva)
Koranski most (arhiva)

Pripadnici hrvatskog MUP-a i Zbora narodne garde zaustavili su 21. septembra 1991. godine ispred mosta na rijeci Korani u Karlovcu dva vojna kamiona u kojima su se iz kasarne „Mekušje“ u kasarnu „Logorište“ prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA.

Rezervisti JNA su, nakon pregovora i obećanja hrvatske strane da će biti pušteni, odložili oružje, ali je odmah nakon predaje jedna grupa zarobljenika, uglavnom aktivnih pripadnika JNA, odvezena u prostorije policije.

Druga grupa od 17 vojnika srpske nacionalnosti, uglavnom rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je pješice preko Koranskog mosta. Čim su stupili na most, pojavila su se uniformisana lica sa fantomkama na glavama i počela krvavi pir. Od 17 zarobljenih rezervista JNA ubijeno je 13, od kojih nekoliko klanjem, a većina hicima iz automatskog oružja.

Od četvorice preživjelih, trojica su se spasili skokom sa mosta, dok se četvrti spasio tako što se tokom noći izvukao ispod mrtvih saboraca i pobjegao.

Za ovaj zločin, pod pritiskom međunarodne zajednice, Okružno tužilaštvo u Karlovcu u maju 1992. godine podiglo je optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika posebne jedinice policije Policijske uprave Karlovac. Maratonsko suđenje Hrastovu započelo je 1992. godine pred Županijskim sudom u Karlovcu, pred kojim je tri puta oslobađan optužbe uz obrazloženje da je pucao u samoodbrani. Napokon je osusđen na četiri godine zatvora.

Prilikom odlučivanja o kazni, sud je primijenio odredbe o zakonskom ublažavanju kazne uzevši optuženom kao značajnu olakšavajuću okolnost protok vremena od činjenja djela, što je uticalo na optuženikov život, porodične i društvene odnose i profesionalnu karijeru, pa i zdravlje.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Godišnjica masakra na Koranskom mostu

Svedok: Na zarobljenike JNA pucala četiri hrvatska policajca

Za ubistvo 13 Srba samo četiri godine zatvora!

Godišnjica ubistva rezervista JNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: