fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nastavlja se postupak rehabilitacije Draže Mihailovića

general_draza.jpg

Pred Višim sudom u Beogradu danas se nastavlja postupak rehabilitacije vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.
Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine.

Na ročištu koje je zakazano za 12 sati, trebalo bi da svedoče istoričari Kosta Nikolić, Bojan Dimitrijević i Veselin Đuretić.

Na poslednjem ročištu koje je održano 11. maja, istoričar Slobodan Marković rekao je da je iz stenografskih beležaka sa suđenja Mihailoviću 1946. godine izbačena trećina teksta njegove završne reči.

Nevladina organizacija „Žene u crnom“ najavila je da će ispred zgrade suda u Timočkoj ulici organizovati protest zbog moguće rehabilitacije.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, pošto ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj „broj jedan“, a do danas nije javno objavljeno gde je streljan, kao ni gde je i kada sahranjen.

Izvor: vidovdan

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: