Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nastavlja se postupak rehabilitacije Draže Mihailovića

Datum objave: petak, 22 juna, 2012
Veličina slova: A- A+

general_draza.jpg

Pred Višim sudom u Beogradu danas se nastavlja postupak rehabilitacije vođe četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu, komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića.
Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine.

Na ročištu koje je zakazano za 12 sati, trebalo bi da svedoče istoričari Kosta Nikolić, Bojan Dimitrijević i Veselin Đuretić.

Na poslednjem ročištu koje je održano 11. maja, istoričar Slobodan Marković rekao je da je iz stenografskih beležaka sa suđenja Mihailoviću 1946. godine izbačena trećina teksta njegove završne reči.

Nevladina organizacija “Žene u crnom” najavila je da će ispred zgrade suda u Timočkoj ulici organizovati protest zbog moguće rehabilitacije.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, pošto ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj “broj jedan”, a do danas nije javno objavljeno gde je streljan, kao ni gde je i kada sahranjen.

Izvor: vidovdan
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top