fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NASTAVLjA SE DISKRIMINACIJA SRBA I ROMA

Hrvati_unistavaju_cirilicne_table_u_Vukovaru-91721e99U Hrvatskoj se nastavlja diskriminacija Srba i Roma, a broj istraga i presuda za ratne zločine i dalje je na niskom nivou, navodi se u izvještaju Amnesti internešnela.

Srbi u Hrvatskoj i dalje trpe diskriminaciju pri zapošljavanju u javnom sektoru i imaju problema sa vraćanjem svojih stanarskih prava, koja su izgubili u proteklom ratu.

U izvještaju se pominje i prošlogodišnja odluka Ustavnog suda kojom je proglašeno neustavnim referendumsko pitanje takozvanog Štaba za odbranu Vukovara o ćirilici, kojim se tražilo ograničenje korištenja jezika manjine u samoupravi gdje najmanje polovina građana pripada etničkoj manjini i to s naglaskom na srpski jezik u Vukovaru.

Romi, kako se navodi, i dalje većinom žive odvojeno i sa ograničenim pristupom vodi, struji i bolničkim ustanovama, diskriminisani su pri zapošljavanju, mnogi su nezaposleni, a veliki broj romske djece i dalje ide u odvojene razrede u školama.

Iz Amnesti internešnela ističu da su pozitivni koraci učinjeni u pravima LGTB populacije, donošenjem zakona kojim se istopolnim zajednicama omogućava ravnopravnost.

U izvještaju piše da Hrvatska i dalje odugovlači sa donošenjem zakona koji će regulisati status i odštetu za sve civilne žrtve rata, te da država još mora ratifikovati internacionalnu Konvenciju o zaštiti svih ljudi od prisilnog nestanka jer zbog nedostatka zakonske regulative još nisu jasna prava rodbine nestalih.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SRBI U HRVATSKOJ Fragmenti o zločinu … – Jadovno 1941.

SRBI U HRVATSKOJ ZABRINUTI DA ĆE NESTATI – Jadovno …

Vučić Srbima u Hrvatskoj: Poštujte, volite i Srbiju i Hrvatsku …

Evo zašto i danas u Hrvatskoj Srbi prelaze u … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: