Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NASTAVAK SUĐENjA OPTUŽENIM ZA ZLOČINE NAD SRBIMA

silos.jpg

SARAJEVO, 24. MAJA /SRNA/ – Suđenje osmorici optuženih za zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području opštine Hadžići biće nastavljeno danas u Sudu BiH,kada će branioci optuženih unakrsno ispitivati svjedoka Đorđa Andrića.

Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika počinjene u logoru „Silos“ i drugim objektima na području opštine Hadžići.

U optužnici se navodi da su oni od 1992. do 1996. godine učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu, u okviru kojeg su počinili zločine protiv civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora „Silos“, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Nermin Kalember je, navodi se u optužnici, bio stražar u „Silosu“, dok su ostali optuženi, takođe, obavljali funkcije ucivilnim, vojnim ili policijskih strukturama lokalne vlasti.

Suđenje je počelo 17. maja svjedočenjem Đorđa Andrića, koji je opisao surovi život zarobljenika u logoru „Silos“, gdje je bio zatočen pet mjeseci.

Andrić je rekao da se od sredine maja 1992. godine nije moglo slobodno kretati te da su u Tarčinu (opština Hadžići), gdje je živio s porodicom, policajci svakodnevno dolazili i od srpskog stanovništva tražili oružje.

On je naveo da je 6. juna 1992. iz porodične kuće u Tarčinu, zajedno s braćom i ocem, odveden najprije u Društveni dom u Pazariću, gdje su ih ispitivali o naoružanju, a potom je njega izvjesni Kalgari odveo u logor „Silos“.

„Kad sam došao u ćeliju, bio je mrak. U pola noći došlo je šest policajaca pitajući ko je tek došao. Izveli su me i pregazili ispred ćelije“, rekao je svjedok.

On je ispričao da je sutradan prebačen u drugu ćeliju, gdje se susreo s bratom i još nekim muškarcima koji su bili pretučeni i krvavi.

Prema njegovim riječima, tokom boravka u „Silosu“ svi zatvorenici su bili prebijani, a izvjesni „Kalember Buba“ ih je najviše tukao.

„Kad bismo unutar ćelije galamili,stražari su nam znali reći da ušutimo ili će nam pozvati Kalembera“, prisjetio se svjedok, dodavši da njega lično nije nikada tukao.

Opisujući uslove u logoru, Andrić je naveo da su oni bili katastrofalni,da se za pet mjeseci boravka niko nikada nije okupao, a da su nuždu vršili u kanti koja se nalazila u ćeliji.

On je rekao da su u logoru dnevno dobijali jednu koru hljeba, a nakon što su svi dobili dizenteriju, supu su im sipali u jednu zdjelu uz koju bi podijelili tri-četiri kašike.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: