fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NAJVIŠI ZVANIČNICI DA PRISUSTVUJU POSTAVLjANjU KAMENA TEMELjCA

Miodrag_Linta-c2646800Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta očekuje da će u avgustu biti postavljen kamen temeljac za spomenik u Beogradu srpskim žrtavama u sukobima 90-ih godina prošlog vijeka i da će tom činu prisustvovati najviši zvaničnici Srbije.

Linta je pozdravio odluku skupštine grada Beograda da raspiše konkurs za likovno, arhitektonsko i urbanističko rješenje spomenika „Srpskom narodu i građanima Srbije stradalim za otadžbinu u oružanim sukobima od 1990. godine na prostoru bivše Jugoslavije“ i spomeničkog prostora.

Spomenik bi trebalo da bude postavljen na mjestu postojećeg „Vječnog plamena“ na Ušću u Beogradu, podsjeća Linta u saopštenju.

Linta očekuje da 4. avgusta, povodom obilježavanja 20 godina od stradanja i progona Srba u hrvatskoj akciji „Oluja“, na mjestu „Vječnog plamena“ na Ušću u Beogradu bude postavljen kamen temeljac za podizanje spomenika.

On kaže da očekuje da, nakon odabira najboljeg idejnog rješenja, spomenik bude izgrađen u razumnom vremenskom roku, a zatim i svečano otkriven.

Linta je zahvalio čelnicima grada Beograda koji su podržali inicijativu Koalicije izbjegličkih udruženja o podizanju spomenika, kojim će konačno na dostojan način biti odata počast stradalim Srbima devedesetih godina prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije.

Na osnovu ove inicijative, Skupština grada Beograda je na sjednici 25. februara donijela odluku o podizanju spomenika, kao i odluku o osnivanju Odbora za podizanje spomenika.

Zainteresovani učesnici konkursa mogu da se upoznaju sa konkursnom dokumentacijom na sajtu grada Beograda (www.beograd.rs).

Radovi se predaju u Muzeju Jugoslavije (Ulica Bogićeva br.6) od 3 do 5. jula.

Petočlana konkursna komisija, koju čine dva akademska vajara, akademski slikar, gradski urbanista i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, trebalo bi da objavi rezultate konkursa do 1. avgusta.

U roku od 15 dana po objavljivanju rezultata konkursa, biće organizovana izložba svih pristiglih radova.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

KONKURS ZA SPOMENIK SRBIMA STRADALIM U SUKOBIMA OD 1990.

U BEOGRADU U AVGUSTU PRVI SPOMENIK SRPSKIM ŽRTVAMA

KOZIĆ: ĆUTANjE BEOGRADSKOG TUŽILAŠTVA – GRIJEH PREMA SRPSKIM ŽRTVAMA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: