Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Najstariji srpski časopis u Dalmaciji i Boki “Srbsko-dalmatinski magazin“ ponovo izlazi na ćirilici u Splitu

Datum objave: petak, 9 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Nije li to pravo malo čudo, poput kapi vode u kamenu, da u 2016. godini možeš da listaš časopis, srBskog imena i lika, sa redakcijskim uredom u Splitu?!

srbsko-dalmatinski-magazin

Da, baš u onom Splitu u kome se na prelazu iz 20. u 21. vijek u samom centru grada nalazio logor-smrti za Srbe, zloglasna „Lora”. Poslije neprekinutog niza genocida, ima li danas išta srbsko u Splitu?! Osim mučeničkog pravoslavnog hrama Svetog Save u samom centru grada, koga je inače projektovao Aleksandar Deroko, kao i hram Sv. Save na Vračaru, evo utješnog glasa iz groba – u Splitu od 2005.g. izlazi obnovljeni „Srbsko-dalmatinski magazin”, nova klica na starom, dubokom korijenu. Recimo i to da nezvanične procjene govore da u Splitu kao kripto-Srbi (tj. Srbi skrivenog identiteta) živi njih oko 12 000, sa stalnim asimilativnim odlivom.

„Srbsko-dalmatinski magazin”, najstariji je srbski, a ujedno i prvi časopis na slovenskom narodnom jeziku u Dalmaciji i Boki. Pokrenuo ga je 1836.g., rodoljubivi, vrli Srbin iz Šibenika, Božidar Petranović. Ovaj Dalmatinac izrazito srbskih orijentira završava osnovnu školu u rodnom Šibeniku, gimnaziju u Sremskim Karlovcima, a pravo je diplomirao u Beču. Doktorat iz pravnih nauka uspješno stiče u Padovi.

Zamišljen kao godišnji časopis na srbskom jeziku, sa prvim ciljem da prosvjećuje i kulturno-narodnosno obrazuje Srbe Primorja i Dalmatinske zagore, čak Bosne i Hercegovine, štampan je prvi broj na srbskoj predvukovskoj ćirilici, na slavenoserbskom jeziku. Redakcija je mijenjala ured, od Šibenika i Zadra do Splita, s tim što se najduže zadržala u Zadru.

Veliki prosvjetni i ustanički uticaj ovaj časopis je imao prije svega na Srbe u Bosni i Hercegovini, (u zadarskoj srbskoj bogosloviji najviše je bilo đaka iz BiH) tako da je i njegov duhovni plod pokretanje srbskog književnog časopisa „Bosanska vila”, 1885. g. u Sarajevu.

Srbski dalmatinski pisac Vladan Desnica, bio je jedan u nizu istaknutih urednika „Srbsko-dalmatinskog magazina” sa uredništvom u Splitu.

Evo ga i danas, poslije 180 godina pred nama; čudesan kao zeleni hrast Svetog Save u Hercegovini, usred zime. Na prekrasnoj i drevnoj ćirilici donosi iz rimske Salone tekstove srbskog istrajavanja u Dalmaciji i njenoj zagori. Povijest o jednom narodu koga pisci istorije pokušavaju sahraniti no on se hrišćanski čudesno, snagom vode skrivalice, projavi tamo i gdje ga najmanje očekuju.

Vaskrsenje i jeste cvijet sa spržene zemlje.
„Srbsko-dalmatinski magazin” taj cvijet zasigurno da jeste.

Autor: Goran Lučić

Izvor: slobodnahercegovina

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top