Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Najnoviji vandalizam na ulazu u Židovsku općinu Split

Grafiti u Splitu

U noći između 29. i 30. 05. 2011. jedan ili više nepoznatih počinitelja ispisali su i iscrtali veliki broj grafita antisemitskog i ksenofobičnog sadržaja na zidovima, vratima i informacijskoj ploči oko i na ulazu u Židovsku općinu Split i sinagogu. Nakon otkrivanja ovih sadržaja u prijepodnevnim satima, sve je fotografski dokumentirano, policija je izvršila očevid i započela istragu, a grafiti su uklonjeni.

Ovim govorom mržnje s nacističkom ikonografijom zahvaćeni su kako Židovi, tako i sadašnji predsjednik RH Josipović, bivši predsjednik RH Mesić i Europska Unija, a među potpisima su Torcida i HČSP.

U nastavku je priopćenje za javnost Židovske općine Split:
Najnoviji vandalizam na ulazu u Židovsku općinu Split i treću najstariju aktivnu sinagogu u Europi se velikom količinom grafita i mržnje koja iz njih izbija izdvaja od inače dosta česte pojave kukastih križeva i ksenofobičnih slogana na splitskim zidovima.

Ovakvi ekscesi pokazuju sliku i obraz grada u najružnijem svjetlu, a u već zahuktaloj turističkoj sezoni počinitelji nanose više štete inače tolerantnom gradu Splitu i njegovom međunarodnom image-u nego vrlo maloj splitskoj Židovskoj zajednici.

Volja, sposobnost i efikasnost nadležnih organa da u što kraćem roku pronađu vandale i primjereno ih kazne iz edukativnih razloga dat će krajnji sud o tome koliko se ovakav ispad treba smatrati aktom pojedinca, a koliko stavom društva.

Izvor: Židovska općina Zagreb

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: