Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Najavljena izrada novog ćiriličnog fonta

 Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ najavila je danas, povodom sedam godina postojanja ćiriličnog SRB domena, izradu novog savremenog ćiriličnog fonta koji će biti besplatan.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije" Vojislav Rodić i lingvista Vlado Đukanović danas na skupu "Ćirilica na poklon" u Beogradu. (Foto: SRNA)
Predsjednik Upravnog odbora Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ Vojislav Rodić i lingvista Vlado Đukanović danas na skupu „Ćirilica na poklon“ u Beogradu. (Foto: SRNA)

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Vojislav Rodić rekao je na skupu „Ćirilica na poklon“ da novi font nije završen i da će se tek razvijati, te objasnio da razvoj kvalitetnog fonta može da traje i godinu dana.

Na skupu je ukazano da novi ćirilični font treba da bude urađen na savremen način i da služi budućim generacijama.

Lingvista Vlado Đukanović ocijenio je da je generalno problem kada se razmišlja o srpskoj ćirilici to što se gleda u prošlost i što se ne shvata da se prošlost ne može prenijeti na budućnost.

„Od prošlosti treba nešto da naučimo, a ne da je kopiramo za budućnost. Ideja je da ovo bude font budućnosti i da sledeći fontovi budu za buduće decenije, a ne oni koji će oponašati prošle decenije“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, izrada i dizajniranje ćiriličnih fontova trebalo bi da budu rađeni na osnovu projekta, pri čemu bi država trebalo da osmisli strategiju finansiranja.

„Našu ćirilicu koristimo samo mi i niko je neće razvijati umesto nas i za naše dobro“, rekao je Đukanović.

Novi font biće izrađen u saradnji sa Udruženjem „Tipometar“ čiji je jedan od osnivača profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Olivera Stojadinović.

Udruženje „Tipometar“ je od 2006. do 2015. godine izradilo deset familija fontova ćirilice.

Na skupu je ukazano i da se na Internetu najviše koristi engleski jezik, odnosno latinično pismo, a da je na drugom mjestu ruski jezik sa njihovim ćiriličnim pismom koje se razliku od srpske ćirilice.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: