Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nadbiskup Hočevar: Papa neće posetiti Jasenovac dok Srbi i Hrvati ne utvrde istinu o njemu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/hocevar.jpg

NOVI SAD – Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izjavio je da papa neće posetiti Jasenovac dok god srpska i hrvatska strana ne utvrde neporecivu istinu o tom logoru i stave istorijsku tačku na to stratište.

“Nije realno očekivati od Svetog Oca da obiđe Jasenovac dok god dve strane koriste to stratište za međusobna prepucavanja, umesto da se bore i izbore za neporecivu istinu”, rekao je nadbiskup Hočevar u intervjuu novosadskom “Dnevniku”.

On je upitao “zbog čega Hrvatska i Srbija konačno ne oforme zajedničku komisiju koja će staviti tačku na različita viđenja jasenovačkog logora, na licitiranje brojem žrtava”, i zašto se “prebacuje Crkvi za nešto što bi prethodno moralo da uradi društvo”.

Povodom stava mitropolita zagrebačkog Jovana da bi papina poseta Srbiji donela korist Srbiji ali da bi poglavar rimokatoličke crkve pre toga morao da se pokloni senima stradalnika u Jasenovcu, kao što je prilikom posete Poljskoj odao poštu žrtvama Aušvica, Hočevar je rekao da ne može da razume zbog čega se to toliko naglašava.

“Pre svega, Katolička crkva je više puta izričito poručila da je važno međusobno praštanje i pomirenje”, istakao je beogradski nadbiskup i naglasio da je papa Jovan Pavle Drugi, u Rimu 2000. godine, “zamolio za oproštaj za sve što su katolici u bilo kojoj zemlji, na bilo kojem kontinentu bilo kome loše učinili”.

Hočevar je napomenuo da “Sveti Otac želi da poseti Srbiju, ali uslovi za to su uvek isti” i dodao da papa “dolazi ne samo kao poglavar katoličke crkve već i kao prvi na nivou svih hrišćanskih crkava, ali i kao najviši predstavnik države Vatikan”.

Da bi ta poseta bila ostvarena “nužno je da celo društvo za to bude spremno”, rekao je Hočevar i dodao da je šteta što nisu pravovremeno započeti procesi u tom pravcu i što “nisu išli dovoljno sinergično napred”.

On je ocenio da nije bilo realno da u poslednjem momentu bude napravljen objedinjeni program, pravoslavaca i katolika u Srbiji, za obeležavanje jubileja 17 vekova od Milanskog edikta, napominjući da je važnije istaći “da ćemo u mnogo čemu biti zajedno”.

 

Izvor: BLIC

 

Vezane vijesti:

Pope will not visit Jasenovac until truth is established

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: