fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAD SRBIMA VOZUĆKOG KRAJA IZVRŠENO ETNIČKO ČIŠĆENjE

 Milenko Savanović na Akademiji u Doboju

Milenko Savanović na Akademiji u Doboju

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas u Doboju da je nad srpskim stanovništvom sa područja Vozuće, dolinom rijeke Krivaje i Ozrena, počinjeno svjesno i namjerno etničko čišćenje.

„To su događaji koji se ne smiju zaboraviti i naša prošlost, ako je dobro ne savladamo, neće biti vizija za budućnost“, rekao je Savanović na svečanoj akademiji u Doboju posvećenoj sjećanju na stradanje Srba na Ozrenu i Vozući.

On je podsjetio da je, prema statističkim podacima, u Vozući 1971. godine procenat srpskog stanovništva bio 98 odsto, 1981. godine 74 odsto, 1991. godine 67 odsto, a danas svega dva odsto.

„Nikada nisam mogao razumjeti da jedan narod koji ima razvijen osjećaj za dobročinstvo i sve ono što čini ljudskost i što je utemeljeno na najvišim načelima hrišćanske ideologije, bude vijekovima žrtva svojih komšija – pripadnika drugih naroda“, rekao je Savanović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske podsjetio je da je u dvadesetom vijeku, osim jevrejskog i jermenskog, najviše stradao srpski narod i to od komšija, što su Srbi brzo i lako zaboravljali i kasnije ih „primali u zagrljaj“.

On je upozorio da Srbi kao narod moraju dobro proučiti istorijske događaje i ne umoriti se u nastojanjima i naporima da se stalno ukazuje na okolnosti tih dešavanja.

Savanović je najavio podršku nastavku obilježavanja stradanja Srba sa prostora Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena.

Ukazom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenju Republike Srpske posthumno su odlikovani Medaljom za narod Mladen Savić, Radovan Pantelić i Miladin Pejić.

Savanović i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević uručili su medalje porodicama poginulih.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom „Uragan“ ili „Farz“.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda „El mudžahid“, te bombardovanja NATO-a.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:
OBILjEŽAVANjE 20 GODINA OD EGZODUSA SRBA IZ VOZUĆE

SRPSKE GLAVE „VRIJEDILE“ 1.000 DO 3.000 MARAKA

PRONAĐENO VIŠE POSMRTNIH OSTATAKA U ZAVIDOVIĆIMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: