Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAJCRNjI DATUM U ISTORIJI BIH

srna2.jpg

Direktor Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovan Janjić smatra da je 1. mart najcrnji datum u istoriji BiH i da nikada neće biti postigut konsenzus da ovaj dan bude državni praznik jer to Srbi neće dozvoliti.

Janjić je ocijenio da će, sve dok se potencira da je 1. mart „dan nezavisnosti BiH“, biti i međunacionalnih tenzija, podsjetivši da su se tog dana 1992. godine dva naroda udružila protiv Srba koji su odbili da izađu na referendum.

Prvog marta 1992. godine nešto više od 60 odsto Bošnjaka i Hrvata u BiH dalo je svoj glas za „suverenu i nezavisnu BiH“, na referendumu koji su bojkotovali predstavnici srpskog naroda. Po mišljenju mnogih, upravo je taj glas bio svojevrsni okidač za krvavi sukob, koji će vrlo brzo uslijediti u BiH, piše „Fokus“.

Ovaj datum i danas, kaže Janjić, predstavlja problem, jer se pokazalo da je referendum bio nedemokratski i ponižavajući za srpski narod.

Janjić je podsjetio da je istog dana na Baščaršiji mučki ubijen srpski svat Nikola Gardović, samo zbog zastave koja se našla u svadbenoj povorci, a što je, kako je rekao, bila kulminacija napetosti jer je to bilo prvo ubistvo.

„Srbi koji su živjeli u dijelovima grada u kojima su Bošnjaci bili u većini imali su veliku dozu straha i tražili su mogućnosti da napuste svoje domove. Nakon toga je Sarajevo hermetički zatvoreno i Srbima nisu dali da izlaze. Za one koji nisu otišli nastupio je pakao“, priča on.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: