fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NAĆI NAČIN ZA KVALITETNO PREDSTAVLjANjE ISTINE O HOLOKAUSTU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/goran-mutabdzija.jpg

KOZARSKA DUBICA, 13. MAJA /SRNA/ – Ministar prosvjete i kulture Republika Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je cilj seminara o pedagoškom pristupu izučavanja holokausta u srednjim školama u Srpskoj pronaći način za kvalitetno predstavljanje istine o stradanju svih naroda u holokaustu i u Drugom svjetskom ratu.

„Do sada smo često upadali u zamke, a ovaj seminar treba da nam pomogne, kao i prethodni, da bi smo naučili na koji način prezentovati činjenice i pitati se suštinski šta se to desilo tada da su ljudi činili takvo zlo, kakav je bio istorijski kontekst da u ljudima probudi ono najružnije da bi se dogodile takve stvari“, rekao je Mutabdžija.

On je dodao da je suštinska potreba i poruka seminara da se takve situacije prevaziđu u dijalogu sa učenicima i da se više nikada i nigdje ne ponove.

Mutabdžija se danas aktivno uključio u radni dio seminara o temi „Pedagoški pristup izučavanju holokausta u srednjim školama u Republici Srpskoj“, koji se održava u Kozarskoj Dubici, govoreći profesorima istorije i srpskog jezika o kontekstu i potrebi izučavanja činjenica o holokaustu i genocidu nad srpskim narodom.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je u nastavnim planovima istorije na adekvatan način zastupljena tema o holokaustu i genocidu u Drugom svjetskom ratu, Mutabdžija je izjavio da je u okviru Ministarstva prosvjete i kulture i Pedagoškog zavoda Republike Srpske formirana stručna grupa koja radi na procjeni nastavnih programa.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da nije slučajno da je seminar o izučavanju holokausta treću godinu zaredom organizovan u Kozarskoj Dubici, jer je to opština koja je, nažalost, najviše stradala u Drugom svjetskom ratu i druga je u Evropi po broju stradalih u odnosu na ukupan broj stanovnika.

„O izučavanju genocida najviše možemo naučiti od onih koji na tome najviše rade od Drugog svjetskog rata na ovamo, a to su svakako Jevreji, odnosno Institut `Jad Vašem` u Jerusalimu. Mislim da je dobar put da nove generacije obučavamo na način kako to oni rade“, izjavio je Zlojutro.

U Kozarskoj Dubici danas poslije podne završava se dvodnevni seminar o temi „Pedagoški pristup izučavanju holokausta u srednjim školama u Republici Srpskoj“, koji je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnju sa Javnom ustanovom Spomen-područje „Donja Gradina“.

Seminar su pohađali profesori srpskog jezika i istorije iz srednjih škola opština Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Srbac, Gradiška, te grada Prijedora. Predstavljen je interdisciplinarni pristup učenju o holokaustu i čuvanju sjećanja na žrtve holokausta.

Ovaj seminar bio je pripremna edukacija za pohađanje Međunarodne škole holokausta u Institutu „Jad Vašemu“ u Izraelu od 20. do 27. jula.

Plenarna predavanja održala je šef Odjeljenja za centralnu Evropu Međunarodne škole „Jad Vašem“ u Izraelu Hava Baruh, koja je istakla da je u poređenju sa situacijom u Izraelu, obrazovni sistem Republike Srpske na samom početku kada je riječ o učenju o holokaustu.

„U Izraelu se bavimo izučavanjem holokausta više od 50 godina i pristup toj temi se vremenom promijenio. Svi naši učenici uče o holokaustu, polažu ispite i većinom imaju i ličnu vezu sa stradalim“, izjavila je danas Baruhova.

Ona je dodala da u cijeloj Evropi postoje drugačiji pristupi učenju o holokaustu i stradanju u Drugom svjetskom ratu.

Učesnici seminara posjetili su Spomen-područje „Donja Gradina“ u Kozarskoj Dubici.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: