fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Na zidu škole u Bilicama ustaški grb

Na zidu zgrade Osnovne škole Bilice u istoimenoj opštini kraj Šibenika nalazi se mural na kojem je grb ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Ustaški grb

Nacrtani mural sastoji se od hrvatske trobojke, prikaza vukovarskog vodotornja i šahovnice s prvim bijelim poljem i vitičastim završetkom, prenose hrvatski mediji.

Direktor Osnovne škole „Juraj Dalmatinac“ Natko Duvnjak, u čijem je sastavu škola u Bilicama, potvrdio je da je od načelnika opštine Josipa Ćalete zatražio da se postojeći grb zamijeni regularnim hrvatskim grbom.

„Zgrada škole je opštinska, pa sam zamolio načelnika da ukloni sporni grb. Po meni, moraju se poštovati službena hrvatska obilježja, a Ćaleta mi je rekao da će grb skinuti. Činjenica je da je bilička škola pod Osnovnom školom `Jurja Dalmatinca`, ali zgrada je opštinska“, rekao je Duvnjak.

Načelnik opštine Ćaleta rekao je da je mural nacrtala grupa mlađih mještana, koji su za to imali dozvolu opštine. „Imamo nešto što se zove umjetnička sloboda. Činjenica je da grb koji je na našoj školi pripada crnoj epizodi hrvatske istorije, ali i crkva Svetog Marka u Zagrebu ima prvo bijelo polje pa ga niko ne želi skinuti“, naveo je Ćaleta.

On je dodao da će odmah naložiti uklanjanje grba, ukoliko dobije pisani zahtjev.

Ustaški grb nalazi se odmah pokraj jugoslovenskog spomenika biličkim ženama i omladinkama koje su dale život u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Visoko: Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: