Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NA EVIDENCIJI 283 POGINULIH I NESTALIH SRBA

veritas.jpgBEOGRAD,  /SRNA/ – Na evidenciji Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ nalaze se imena 283 Srba, među kojim 57 žena i devetoro djece, uzrasta do 14 godina, poginulih i nestalih u akciji „Bljesak“ i poslije nje.

U saopštenju „Veritasa“ navodi se da su Hrvati pokopali 168 ubijenih Srba, najviše pod oznakom „nepoznat“, od kojih su u posljednje dvije godine ekshumirali 111 posmrtnih ostataka /28 iz Medara, 34 iz Okučana, 48 iz Vrbovljana i jedan iz Šeovice/.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina samo 75 lica, od toga 37 na području Republike Srpske, bilo da su avionskim bombama ili artiljerijskim granatama ubijeni na desnoj obali Save, bilo da su na tu stranu rijeke mrtvi prevezeni ili umrli od zadobijenih povreda, dok su ostalih 38 identifikovani od marta prošle do aprila ove godine.

Među identifikovanima su i posmrtni ostaci osam članova porodice Vuković iz Medara: Ranka (1955), njegove supruge Anđelije (1959), njihove dvoje djece, Gorana (1984) i Gordane (1987), Rankovog brata Milutina (1945), njegove supruge Cvijete (1950), njihove kćerke Dragane (1988) i Zorana (1970), sina njihovog trećeg brata Slavka.

Prije desetak dana identifikovani su i posmrtni ostaci Katarine Vlaisavljević (1920), koju su, zajedno sa Zorkom Tomić (1923), Dragicom Đumić (1919) i Ankom Ninković (1915), takođe iz Medara, pripadnici hrvatske vojske zaklali u kući Zorke Tomić, gdje su se bile sklonile u toku ove agresije, s tim da se za posmrtnim ostacima ostale tri žrtve još traga.

]Civili koji nisu mogli ili nisu željeli napustiti svoja ognjišta, ako su imali sreću da prežive, smješteni su u logore za civile, a za to vrijeme pravoslavne svetinje i srpska imanja su opljačkana, opustošena i uništena.

Uskoro su i ovi civili, uz pomoć zaštitinih snaga UN i humanitarnih organizacija, prevezeni u Republiku Srpsku i Srbiju, od kojih se za sve ove godine vratilo oko hiljadu i po ljudi, uglavnom starijih ljudi, dok su se ostali rasuli po cijelom svijetu.

Oko 1.450 pripadnika Srpske Vojske Krajine je zarobljeno, većina na prevaru uz pomoć zaštitnih snaga UN. Nakon zarobljavanja hrvatski sudovi su osudili veliki broj Srba na dugogodišnje kazne zatvore za razne ratne zločine, koje su izdržavali u zloglasnom zatvoru Lepoglava, a nekoliko desetina zarobljenika prošlo je višegodišnje specijalne torture „konačišta za zarobljenike“ Lora u Splitu.

Hrvatski generali koji su, po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju pod zvučnim nazivom „Bljesak“, još su na slobodi, ovjenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja.

MUP Republike Srpske u toku 2008. godine podnio je krivične prijave Tužilaštvu BiH – Odjeljenju za ratne zločine protiv najviših predstavnika hrvatske vojske i policije za ratne zločine počinjene nad Srbima na području zapadne Slavonije i Republike Srpske za vrijeme akcije „Bljesak“, ali je predmet još u „fazi analize“.

I Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, poslije identifikacije i sahrane desetoro mještana sela Medari u martu prošle godine, otvorilo je pretkrivični postupak za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u tom selu, u kojem je u akciji „Bljesak“ izmasakrirano 23 žitelja, među kojima je 12 žena i troje djece starosti od osam do jedanaest godina, ali je i ovaj predmet još u „fazi prikupljanja informacija“.

Na komemoraciji žrtvama bivšeg koncentracionog logora u Jasenovcu, održanoj desetak dana pred ovu godišnjicu, niko od govornika, među kojima su bili predsjednik države, predsjednik Vlade i predsjednik Sabora Hrvatske, iako su sa pozicija antifašizma žestoko osuđivali ustaške zločine u tom logoru, i ne spomenu žrtve među zapadnoslavonskim Srbima od 1991. do 1995. godine, koji su stradali u Pakračkoj Poljani, Šnjegaviću, Mašićkoj Šagovini, „Bljesku“…, kojih je, prema „Veritasovim“ podacima, 1.104, od čega se oko polovine još vode kao nestali (547).

Sjećanje na žrtve iz akcije „Bljesak“ obilježiće se sutra, služenjem parastosa u hramu Svetog Marka u Beogradu i u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, gdje će, po sedamnaesti put, sa „mosta spasa“, spustiti vijence u rijeku Savu, navodi se u saopštenju.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: