fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NA DANAŠNjI DAN OBOREN „NEVIDLjIVI“ F-117

Olupina nevidljivog F-117 u blizini Buđanovaca 1999.

Olupina nevidljivog F-117 u blizini Buđanovaca 1999.

Na današnji dan, prije 16 godina, jedinice Vojske Jugoslavije srušile su mit o neoborivom američkom „nevidljivom“ lovcu bombarderu F-117, oborivši ga iznad sela Buđanovci, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Letjelicu F-117A oborili su pripadnici 3. diviziona 250. brigade protivvazduhoplovne odbrane 27. marta 1999. godine u 20.42 časa.

Oni su, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i „maloj tehničkoj inovaciji“ uspjeli da letjelicu pogode sa zemlje.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dvije rakete tipa „neva“, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117A – „noćni soko“ reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta preletio neprimijećen iračko nebo u 39 borbenih misija.

Taj avion predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude „nevidljiv“ za sve radarske sisteme.

O tome kako su Srbi uspjeli da nadmudre „Elviru“, njujorški list „Njuzvik“ je u julu 1999. godine napisao da su „Srbi svaki dan pomjerali radare, a uključivali ih samo nakratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali ne dovoljno da bi ih otkrio avion NATO za detektovanje“.

Četvrte noći, kako navodi list, dok je F-117A bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo je da svijetli, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.

U Srbiji se kod uličnih prodavaca još mogu pronaći razglednice sa fotografijom „nevidljivog“ aviona i ironičnim natpisima, a među njima je i snimak ostataka aviona natovarenih na kola sa konjskom zapregom.

Nekoliko godina kasnije pukovnik Zoltan Dani koji je oborio „nevidljivog“ i pilot aviona Dejl Zelko upoznali su se i postali prijatelji.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Bista male Milice Rakić opet na Tašmajdanu

POČELA KAMPANjA „SRBIJA NIKAD U NATO“

DANAS 16 GODINA OD POČETKA NATO AGRESIJE

NIKADA SE NE SMIJE ZABORAVITI NATO AGRESIJA

Kad oboreni opet polete

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: