Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

NA BOŽIĆ 72 GODINE OD SMRTI VELIKOG NIKOLE TESLE

Datum objave: sreda, 7 januara, 2015
Veličina slova: A- A+

Nikola Tesla

Nikola Tesla 

BEOGRAD /SRNA/ – Na Božić, 7. januara, navršavaju se 72 godine od smrti velikog srpskog i svjetskog naučnika Nikole Tesle, jednog od najvećih umova 20. vijeka, čiji su izumi izmijenili sliku svijeta i uveli ga u treći milenijum. 

Tesla je najveći broj pronalazaka ostvario u SAD, čiji je građanin bio gotovo 60 godina.

Preminuo je na Božić 1943. godine u Hotelu “Njujorker” na Menhetnu, u sobi broj 3.327 na 33. spratu. Umro je u snu u 87. godini života.

Vijest je obišla svijet tek dva dana kasnije, kada je u hotelskoj sobi, u kojoj je živio kao samac, pronađeno njegovo tijelo.

Urna sa Teslinim pepelom pohranjena je najprije na groblju u Njujorku, a prenesena u Beograd 1951. godine i otada se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici.

Da nije bilo Tesle ne bi bilo mobilne telefonije i interneta, planetarne elektronske mreže, upravljanja na daljinu, radija i televizije, helikoptera i fontana, ali i kućnih aparata, teških mašina i turbina koje proizvode struju.

Zvanično je imao oko 300 registrovanih patenata u 26 zemalja, a prije sto godina smislio je planetarnu razmjenu energije i povezivanje ljudi.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, tada Vojna granica /Vojna krajina/ u sklopu Austrije, na području današnje Hrvatske.

Rođen je u porodici Milutina Tesle, sveštenika Srpske pravoslavne crkve tadašnje Karlovačke mitropolije, i Georgine Đuke, rođene Mandić, takođe iz srpske svešteničke porodice.

Tesla je započeo školovanje u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju.

Prije SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu. Evropu je napustio 1884. godine u nadi da će mu u Njujorku, tada čuveni pronalazač i industrijalac Tomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje tehničke inovacije.

Godine 1885. u Njujorku je osnovao kompaniju “Tesla” kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za korišćenje naizmjenične struje – inovacije koja je preobrazila svijet.

Edison je bio veliki protivnik Teslinog izuma, zbog činjenice da uložio veliki kapital u jednosmjernu struju.

Tesla je pronašao i obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika.

U Evropu je Tesla odlazio samo u dva navrata – 1889. i 1892. godine – i oba puta boravio je u rodnoj Lici. Tako je 1892. stigao u Gospić, gdje je tada živela njegova teško oboljela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila.

Mjesec i po dana potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u posjetu Beogradu, odnosno Kraljevini Srbiji.

Povodom sto godina njegovog rođenja, 1956. godine jedinica za mjerenje visokog napona dobila je Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine 2003. godine upisana je u registar Uneska “Pamćenje svijeta”.

Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime “Nikola Tesla”, a njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu, koji je osnovan 1936. godine, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu i dvije termoelektrane u Srbiji.

U Beogradu su spomenici Tesli postavljeni ispred zgrade Tehničkih fakulteta na Buleveru kralja Aleksandra te na aerodromu “Nikola Tesla”.

Tesla ima spomenik u Užicu, kod jedne od najstarijih hidroelektrana na svijetu – Đetinje, kao i u krugu bivše tvornice sijalica Pančevu…

U SAD su do sada podignuta četiri spomenika Nikoli Tesli – na Nijagarinim vodopadima, u Njujorku na Menhetnu, u porti srpske crkve Svetog Save ispred laboratorije u Šorhemu u Njujorku, koju je otkrio srpski predsjednik Tomislav Nikolić, kao i u Silikonskoj dolini u samom centru grada Palo Alto.

Priredila: Vesna ŠURBAT

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Nova hrvatska podvala: Nikola Tesla je Vlah! – Jadovno 1941.

Nikola Tesla u krilu Pravoslavlja – Jadovno 1941.

Budućnost pripada Tesli – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top