fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НАЋИ НАЧИН ЗА КВАЛИТЕТНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ ИСТИНЕ О ХОЛОКАУСТУ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/goran-mutabdzija.jpg

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 13. МАЈА /СРНА/ – Министар просвjете и културе Република Српске Горан Мутабџиjа изjавио jе да jе циљ семинара о педагошком приступу изучавања холокауста у средњим школама у Српскоj пронаћи начин за квалитетно представљање истине о страдању свих народа у холокаусту и у Другом свjетском рату.

„До сада смо често упадали у замке, а оваj семинар треба да нам помогне, као и претходни, да би смо научили на коjи начин презентовати чињенице и питати се суштински шта се то десило тада да су људи чинили такво зло, какав jе био историjски контекст да у људима пробуди оно наjружниjе да би се догодиле такве ствари“, рекао jе Мутабџиjа.

Он jе додао да jе суштинска потреба и порука семинара да се такве ситуациjе превазиђу у диjалогу са ученицима и да се више никада и нигдjе не понове.

Мутабџиjа се данас активно укључио у радни дио семинара о теми „Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српскоj“, коjи се одржава у Козарскоj Дубици, говорећи професорима историjе и српског jезика о контексту и потреби изучавања чињеница о холокаусту и геноциду над српским народом.

Одговараjући на питање новинара да ли jе у наставним плановима историjе на адекватан начин заступљена тема о холокаусту и геноциду у Другом свjетском рату, Мутабџиjа jе изjавио да jе у оквиру Министарства просвjете и културе и Педагошког завода Републике Српске формирана стручна група коjа ради на процjени наставних програма.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злоjутро изjавио jе да ниjе случаjно да jе семинар о изучавању холокауста трећу годину заредом организован у Козарскоj Дубици, jер jе то општина коjа jе, нажалост, наjвише страдала у Другом свjетском рату и друга jе у Европи по броjу страдалих у односу на укупан броj становника.

„О изучавању геноцида наjвише можемо научити од оних коjи на томе наjвише раде од Другог свjетског рата на овамо, а то су свакако Јевреjи, односно Институт `Јад Вашем` у Јерусалиму. Мислим да jе добар пут да нове генерациjе обучавамо на начин како то они раде“, изjавио jе Злоjутро.

У Козарскоj Дубици данас послиjе подне завршава се дводневни семинар о теми „Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српскоj“, коjи jе организовало Министарство просвjете и културе Републике Српске у сарадњу са Јавном установом Спомен-подручjе „Доња Градина“.

Семинар су похађали професори српског jезика и историjе из средњих школа општина Козарска Дубица, Костаjница, Нови Град, Србац, Градишка, те града Приjедора. Представљен jе интердисциплинарни приступ учењу о холокаусту и чувању сjећања на жртве холокауста.

Оваj семинар био jе припремна едукациjа за похађање Међународне школе холокауста у Институту „Јад Вашему“ у Израелу од 20. до 27. jула.

Пленарна предавања одржала jе шеф Одjељења за централну Европу Међународне школе „Јад Вашем“ у Израелу Хава Барух, коjа jе истакла да jе у поређењу са ситуациjом у Израелу, образовни систем Републике Српске на самом почетку када jе риjеч о учењу о холокаусту.

„У Израелу се бавимо изучавањем холокауста више од 50 година и приступ тоj теми се временом промиjенио. Сви наши ученици уче о холокаусту, полажу испите и већином имаjу и личну везу са страдалим“, изjавила jе данас Барухова.

Она jе додала да у циjелоj Европи постоjе другачиjи приступи учењу о холокаусту и страдању у Другом свjетском рату.

Учесници семинара посjетили су Спомен-подручjе „Доња Градина“ у Козарскоj Дубици.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: