Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

MUP RS uložiće prigovor Tužilaštvu i VSTS-u

Datum objave: sreda, 18 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/mup_rs_logo.jpg

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske /RS/ saopštilo je da će uložiti prigovor Kancelariji glavnog tužioca Tužilaštva BiH odmah po prijemu zvaničnog obavještenja Tužilaštva o obustavljanju istražnog postupka u predmetu “Dobrovoljačka”.

Ministarstvo će o svemu obavijestiti i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, jer cijeni da način na koji je vođena istraga o ovom, ali i u nizu drugih predmeta kada je riječ o krivičnim djelima ratnog zločina koja su počinjena na štetu srpskog naroda, nije adekvatan i istrage se “ne sprovode do kraja, jer bi na taj način one rezultirale podizanjem optužnica protiv osumnjičenih lica i rasvjetljavanju istine o karakteru rata u BiH”.

U saopštenju se navodi da je MUP 27. aprila 2005. godine podnijelo Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo službeni izvještaj, kao dopunu krivične prijave od 29. maja 1996. godine, protiv 15 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje.

Službeni izvještaj iz Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo kako navode iz MUP-a proslijeđen je Tužilaštvu BiH, koje je ocijenilo da se radi o visoko osjetljivom predmetu.

“Tužilaštvo Bih sve do 2011. godine, pet godina po prijemu, uopšte nije postupalo po službenom izvještaju MUP-a RS. U dostavljenom službenom izvještaju na 48 stranica uz 141 prilog detaljno su obrađene događaji i aktivnosti prijavljenih lica 2. i 3. maja 1992, po tačkama napad na Dom JNA, Vojnu bolnicu u Sarajevu, pripadnike Izviđačkog voda JNA na Skenderiji, ubistvo vozača vozila za dostavu hrane Drugoj armijskoj oblasti, te napadi, ubistva, ranjavanja, zarobljavanja pripadnika JNA koji su se, u skladu sa postignutim dogovorom i garancijom međunarodne zajednice, povlačili iz Komande 2. Armijske oblasti u koloni u Dobrovoljačkoj ulici”, navodi MUP RS.

U saopštenju se dodaje da prikupljeni dokazi o dešavanjima poslije 3. maja 1992. godine pokazuju da je nad zarobljenim pripadnicima JNA na brutalan način vršeno fizičko i psihičko zlostavljanje u prostorijama zvaničnih institucija tadašnje BiH – Predsjedništva, Komandi Teritorijalne odbrane i MUP-u RBiH.

“Dokazi dostavljeni uz Službeni izvještaj MUP-a RS van svake razumne sumnje potvrđuju da je počinjeni zločin nad pripadnicima JNA sistematski planiran, naređen, pokrenut i sproveden od strane političkog, vojnog i policijskog rukovodstva tadašnje BiH”, ističi iz MUP-a i dodaju da su za dva dana – 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu, ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Ejupa Ganića i još 13 osumnjičenih u slučaju “Dobrovoljačka ulica” u Sarajevu jer, kako je utvrđeno, u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top