Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MUP POTVRDIO HAPŠENjA

zagreb1.jpg

ZAGREB, (SRNA) – Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ potvrdilo je da su jutros uhapšena petorica bivših pripadnika hrvatske vojske koji su osumnjičeni za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu kod Gospića 1993. godine.

Osim Josipa Krmpotića, komandanta izviđačkog voda Devete gardijske brigade, identitet ostale četvorice uhapšenih još nije poznat.

Prema saznanjima hrvatskih medija, dva lica su uhapšena u Gospiću, a ostali u Zagrebu, Bjelovaru i Selcu.

Nezvanično se saznaje da su uhapšeni neposredni počinioci zločina koje je otkrila policija, te da im se stavlja na teret ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Slučaj vodi zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo u kojem zasad ne žele otkrivati detalje.

Akciju hapšenja izvršile su interventne jedinice MUP-a Hrvatske. Svih pet uhapšenih privedeno je u sjedište Kriminalističke policije.

Nakon kriminalističke obrade uhapšeni će biti privedeni u pritvor. Sutra se očekuje da uhapšeni budu ispitani u zagrebačkom Županijskom državnom tužilaštvu. Postupak se vodi prema novom Zakonu o krivičnom postupku, pa istragu vodi Državno tužilaštvo , a ne sud.

U akciji hrvatske vojske na Medački džep kod Gospića u septembru 1993. godine ubijeno je 88 srpskih civila.

Po završenoj akciji, a prema podacima Dokumentacionog centra „Veritas“, hrvatska vojska predala je srpskoj strani 52 leša, a pripadnici Unprofora su iz direktne borbe izvukli još 18 leševa, od kojih je većina bila izmasakrirana i zapaljena, a 2000. godine pronađeno je još 11 leševa skrivenih u septičkoj jami.

Za ratne zločine u Medačkom džepu zatvorsku kaznu odslužio je Mirko Norac, koji je osuđen na šest godina.Vrhovni sud je oslobodio generala Rahima Ademija svake odgovornosti za zločine u Medačkom džepu.

Sud je ustanovio da admiral Davor Domazet Lošo, kao delegat Glavnog štaba Hrvatske vojske zadužen za tu operaciju, nije imao savjjetodavna, već komandna ovlaštenja, a primao je naređenja od komandanta Glavnog štaba Janka Bobetka. Sud je takođe utvrdio i da je Specijalnom policijom u akciji „Džep 93“ komandovao Željko Sačić, koji je naređenja primao isključivo od Mladena Markača.

Na osnovu tih činjenica Sud je pozvao Državno tužilaštvo da pokrene istrage i podigne nove optužnice za zločine u Medačkom džepu i da uz žrtve već navedene u presudi uvrsti i imena ubijenih iznesena u dokaznom procesu koja do tog momenta nisu direktno spomenuta ni u optužnici ni u presudi Norcu i Ademiju.

Nakon objave vijesti o prevremenom puštanju Mirka Norca na slobodu protestovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, koje su tada poručile da bi Državno tužilaštvo Hrvatske trebalo da provede istragu o direktnim počiniocima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po komandnoj odgovornosti i istraži odgovornost delegata Glavnog štaba HV-a Davora Domazeta Loše.

Mladen Markač, koji je nepravosnažno osuđen u Hagu, tokom akcije Medački džep bio je komadant Specijalne policije snaga MUP-a Hrvatske.

Suđenje za ratne zločine u Medačkom džepu bilo je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: