Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

MUP podnio 968 krivičnih prijava

Datum objave: utorak, 24 januara, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/mup_rs_logo.jpgU Izvještaju o istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih lica, koji će sutra razmatrati Narodna skupština Republike Srpske, navodi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske od 1992. godine zaključno sa 30. junom 2011. godine, nadležnim tužilaštvima podnijelo 968 krivičnih prijava, odnosno izvještaja ili dopuna krivičnih prijava.

MUP je podnio i 362 izvještaja o preduzetim mjerama i postupanju po naredbama tužilaštava protiv 7 416 lica zbog osnova sumnje da su počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina nad više od 22 760 žrtve.

U izvještaju Vlade Republike Srpske iz novembra prošle godine dodaje se da je, prema raspoloživim podacima, Tužilaštvo BiH otvorilo istrage u 121 predmetu u kojima je osumnjičeno više stotina lica protiv kojih se vodi istraga.

“U dosadašnjem radu i na osnovu podignutih optužnica Tužilaštva BiH vidljivo je da su, kada je u pitanju zločin nad pripadnicima srpske nacionalnosti, procesuirana lica po neposrednoj odgovornosti i za individualni zločin. Za predmete gdje je evidentno da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, organizovanom zločinu i komandnoj odgovornosti prijavljenih lica, i dalje se samo provodi istraga i do sada još nije podignuta nijedna optužnica”, navodi se u Izvještaju.

Završetkom odbrambeno-otadžbinskog rata, krajem 1995. godine, u Srpskoj je bilo evidentirano 5 280 nestalih lica, od kojih 2 735 civila, 2 515 vojnika i 30 djece. Od 1995. do početka 2008. godine razrješena je sudbina 3 454 nestala lica u evidenciji Kancelarije za nestala lica Srpske (u prosjeku 320 slučajeva godišnje). Ostalo je još 1 826 neriješenih slučajeva.

Početkom rada Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, dodaje se u Izvještaju, dolazi do zastoja u procesu traženja i identifikovanja nestalih lica srpske nacionalnosti. Za prvih pet mjeseci rada, Institut je identifikovao 600 nestalih Bošnjaka i osam nestalih Srba.

Ovakvi rezultati traženja nestalih Srba nastavljeni su i 2008., 2009. i 2010. godine. Mali broj ekshumiranih i identifikovanih Srba, Institut je pravdao nedostatkom informacija o Srbima, navodeći da nije bitan nacionalni predznak, već da su sve to građani BiH, a ovaj stav je u potpunosti neprihvatljiv za porodice nestalih i institucije iz Republike Srpske.

U Izvještaju se navodi da je nedovoljna saradnja Operativnog tima Srpske i Instituta za nestala lica koji je odbijao sve ponude i sporazume o zajedničkoj saradnji Operativnog tima Srpske. Takođe, ističe se i sporost u radu Suda i Tužilaštva BiH.

 Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top