Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MUP će podnijeti prigovor na odluku Tužilaštva

stanislav_cadjo.jpg

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da će MUP RSrpske u narednih osam dana podnijeti prigovor na naredbu Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju ”Dobrovoljačka”, istakavši da je iznenađen kvalifikacijom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu metu.

Prema njegovim riječima, konvoj JNA kretao se prema planu koji je unaprijed dogovoren i sa onima koji su otvorili vatru, i to u periodu kada nije bilo proglašeno stanje neposredne ratne opasnosti, niti ratno stanje. “Konvoj se kretao u formaciji koja nije ofanzivnog karaktera. Imajući to u vidu, takva kvalifikacija je uvredljiva”, rekao je Čađo.

Čađo je dodao da će tražiti odgovor na pitanje na osnovu kojih dokaza je Tužilaštvi BiH donijelo odluku o obustavljanju istrage protiv 14 lica za napad na konvoj JNA, naglasivši da hipotetički postoji mogućnost da Tužilaštvo nije sve dokaze ni razmatralo.

“MUP RS je u ovom slučaju uputio gomilu dokaznog materijala različitog karaktera. Prvu krivičnu prijavu vezanu za predmet Dobrovoljačka MUP RS je podnio 1996. godine, 2005. godine je sačinjen izvještaj, a 2007. godine dopuna izvještaja. U međuvremenu smo reagovali na sve zahtjeve Tužilaštva BiH koji su se odnosili na bilo koji karakter provjere”, podsjetio je Čađo.

On je istakao da je MUP RS odgovorno i profesionalno prikupljao i dostavljao dokazni materijal.

“Imali smo primjera da se koriste različiti aršini za dokazivanje zločina, uglavnom na osnovu toga da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak”, rekao je Čađo sinoć za Alternativnu televiziju.

On je naveo da podržava inicijativu SNSD-a i SDS-a da parlamentu BiH uputi prijedlog zakona o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, jer te pravosudne institucije nisu ispunile svoju ulogu.

“One su dio jedne potpuno loše reforme u pravosudnom sistemu”, rekao je Čađo.

Izvor: srna

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: