Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MUKE BEOGRADSKE PORODICE: Katoličke sestre sele Mirkoviće

Muke beogradske porodice koja živi u dvorištu crkve. Ugovor o korišćenju objekta imaju čak od 1955.

Kuća u kojoj Branko Mirković živi sa porodicom / Foto N. Fifić

DRUŽBA sestara milosrdnica iz Zagreba tužila je Branka Mirkovića, njegovu ženu i maloletnog sina, tražeći da se isele iz kuće u kojoj je Branko rođen i živi celog života. Kuća se nalazi u dvorištu Crkve Svetog Antuna, na beogradskoj Zvezdari.

– Moj otac Željko uselio se u ovu kuću od blata, koja je tada imala 34 kvadrata, još 1948. Došao je iz Slavonskog Broda i služio je u crkvi. Prvi ugovor o korišćenju stana je iz 1955, mada se očevo ime pojavljuje na spisku stanara još 1948. – kaže Mirković.

Prema papirima do kojih je došao, franjevački samostan kupio je 1935. parcelu između beogradskih ulica Pop-Stojanove i Bregalničke i tu sazidao najpre malu katoličku crkvu, a zatim i veću. Brankov otac, zidar, obnavljao je prepoznatljiv crkveni toranj 1962.

– Zaključio sam ugovor o korišćenju stana sa franjevačkim samostanom 1991. i redovno sam plaćao kiriju. Posle devet godina starešina mi je rekao da ne može više da prima novac, pa sam podneo predlog i sud je doneo poravnanje koje zamenjuje ugovor o korišćenju stana. Novac sam od tada plaćao u sudski depozit. Uredno sam izmirivao porez i račune. Tri generacije Mirkovića već 80 godina žive ovde – naglašava Mirković.

Molbu za otkup stana podneo je prvi put pre 20 godina tadašnjem beogradskom nadbiskupu Francu Perku. Nadbiskup mu je otpisao da je kuća u vlasništvu Franjevačke zajednice i da ne može da da dozvolu. Prošle godine ponovio je molbu, ali ovoga puta kao predlog sudu da donese rešenje koje zamenjuje ugovor o otkupu stana. Ovaj spor još nije okončan.

Branko Mirković

U međuvremenu, Mirkovići i njihov komšija Dragoje Milovanović dobili su pre dva dana tužbu od Družbe sestara milosrdnica kojom se traži njihovo iseljenje! Bili su šokirani.

– Ponudio sam sestrama Družbe da im odnesem kompletnu dokumentaciju, ali su me uputili na pravnu službu. Sestre su, inače, pokrenule veliku brobu za svoju imovinu širom sveta. Moj šok je najveći zato što se one nikada nisu pominjale kao vlasnice zgrade – kaže naš sagovornik.

OSTALI DOBILI STANOVE OSIM Mirkovića i Milovanovića, u Bregalničkoj 14, u dvorištu crkve, stanovalo je još pet porodica. Mirković kaže da ih je crkva raselila u stanove koje su donirali vernici.

Iz presude koju je njegov komšija dobio kada je vodio spor oko svog stana, vidi se da je Družba sestara milosrdnica ukinuta 1942. odlukom Papskog nuncijata, a njihova imovina pripojena je franjevačkom samostanu Svetog Antuna. Mirković je takođe našao da je Družba ponovo počela da postoji tek 2006. godine.

– U katastru se Sestre milosrdnice, na osnovu neke obnove knjiga iz 1980. godine, vode kao vlasnici 34 kvadrata na našoj adresi, ali se ne vidi po kom osnovu. Osim toga, naš stan, još od pre mog rođenja, ima 65, a ne više 34 kvadrata, pa mi nije jasno kako mogu da potražuju sve – pita se Mirković.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: Večernje novosti

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: