Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Мујчиновићу осам година за злочине над Србима

Датум објаве: четвртак, 29 новембра, 2012
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/tuzilastvo-BiH.jpg

Суд БиХ изрекао jе првостепену пресуду коjом jе Зурахид Муjчиновић осуђен на осам година затвора за нечовjечно поступање према српским цивилима у Сребренику 1992. године, док jе Сулеjман Хрустић ослобођен оптужби за учешће у овом злочину.

Муjчиновић, бивши припадник Ловачке чете Армиjе БиХ у Сребренику, проглашен jе кривим да jе учествовао у злостављању српских цивила незаконито заточених у просториjама Омладинског дома у Рапатници, општина Сребреник, у jуну и jулу 1992. године, саопштено jе из Бирна.

У пресуди jе наведено да jе Муjчиновић у више наврата – заjедно са другим особама – тукао Перу Ђукића рукама и ногама, пржио га лемилицом, прикључивао му кабл са струjом на уши, те сипао со на ране.

Муjчиновић jе, према пресуди, злостављао и Драгу Ђукића, стављаjући му иглу од шприце под нокте, пржећи га лемилицом, те тjераjући га да jеде со.

“Као отежаваjуће околности узели смо у обзир степен патњи оштећених. Пржење лемилицом, убадање иглама и мучење сољу, код сваког разумног човjека изазива згражавање, а оптужени Муjчиновић jе током поступка и више пута контактирао свjедоке и оштећене да би вршио притисак на њих да промиjене исказе”, рекао jе предсjедаваjући Судског виjећа Даворин Јукић.

Према Јукићевим риjечима, као олакшаваjуће околности Судско виjеће jе узело у обзир чињеницу да jе Муjчиновићу нарушено здравље, да jе породичан човjек и отац малољетне дjеце.

Оштећени Перо и Драго Ђукић упућени су на парницу ради остваривања имовинско-правних захтjева.

Оптужени Сулеjман Хрустић, бивши члан Ловачке чете Армиjе БиХ у Сребренику, ослобођен jе кривице за злостављање Драге Ђукића, а предсjедаваjући Судског виjећа рекао jе да jе постоjао “недостатак доказа” према коjима би могла да се закључи његова наводна кривица за злочине у Рапатници.

“Једини свjедок коjи jе говорио о учешћу Хрустића у овим дешавањима jе Драго Ђукић, а с обзиром на то да његов исказ ниjе потврђен исказима ниjедног другог свjедока или доказом, Виjеће не може заснивати пресуду на томе”, навео jе Јукић.

Након изрицања пресуде, Судско виjеће одредило jе Муjчиновићу мjере забране напуштања мjеста боравка и одузимање путних исправа, коjе могу траjати до његовог упућивања на издржавање казне.

На ову пресуду постоjи могућност жалбе Апелационом виjећу Суда БиХ.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top