Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mujčinoviću osam godina za zločine nad Srbima

Datum objave: četvrtak, 29 novembra, 2012
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/tuzilastvo-BiH.jpg

Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom je Zurahid Mujčinović osuđen na osam godina zatvora za nečovječno postupanje prema srpskim civilima u Srebreniku 1992. godine, dok je Sulejman Hrustić oslobođen optužbi za učešće u ovom zločinu.

Mujčinović, bivši pripadnik Lovačke čete Armije BiH u Srebreniku, proglašen je krivim da je učestvovao u zlostavljanju srpskih civila nezakonito zatočenih u prostorijama Omladinskog doma u Rapatnici, opština Srebrenik, u junu i julu 1992. godine, saopšteno je iz Birna.

U presudi je navedeno da je Mujčinović u više navrata – zajedno sa drugim osobama – tukao Peru Đukića rukama i nogama, pržio ga lemilicom, priključivao mu kabl sa strujom na uši, te sipao so na rane.

Mujčinović je, prema presudi, zlostavljao i Dragu Đukića, stavljajući mu iglu od šprice pod nokte, pržeći ga lemilicom, te tjerajući ga da jede so.

“Kao otežavajuće okolnosti uzeli smo u obzir stepen patnji oštećenih. Prženje lemilicom, ubadanje iglama i mučenje solju, kod svakog razumnog čovjeka izaziva zgražavanje, a optuženi Mujčinović je tokom postupka i više puta kontaktirao svjedoke i oštećene da bi vršio pritisak na njih da promijene iskaze”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić.

Prema Jukićevim riječima, kao olakšavajuće okolnosti Sudsko vijeće je uzelo u obzir činjenicu da je Mujčinoviću narušeno zdravlje, da je porodičan čovjek i otac maloljetne djece.

Oštećeni Pero i Drago Đukić upućeni su na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnih zahtjeva.

Optuženi Sulejman Hrustić, bivši član Lovačke čete Armije BiH u Srebreniku, oslobođen je krivice za zlostavljanje Drage Đukića, a predsjedavajući Sudskog vijeća rekao je da je postojao “nedostatak dokaza” prema kojima bi mogla da se zaključi njegova navodna krivica za zločine u Rapatnici.

“Jedini svjedok koji je govorio o učešću Hrustića u ovim dešavanjima je Drago Đukić, a s obzirom na to da njegov iskaz nije potvrđen iskazima nijednog drugog svjedoka ili dokazom, Vijeće ne može zasnivati presudu na tome”, naveo je Jukić.

Nakon izricanja presude, Sudsko vijeće odredilo je Mujčinoviću mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i oduzimanje putnih isprava, koje mogu trajati do njegovog upućivanja na izdržavanje kazne.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top