Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mudžahedini “preoteli” 61 srpskog zarobljenika

Datum objave: sreda, 2 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Bivši pomoćnik komandanta za moral Petog brdskog bataljona 328. brigade takozvane Armije BiH Omer Muhić rekao je danas u nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu da je čuo za slučaj da su pripadnici jedinice “El mudžahedin” preoteli 61 zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ i da mu nije poznato šta se sa njima desilo.

Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS
Suđenje Mahmuljinu Foto: RTRS

Muhić je napomenuo da samo zna da su tokom zarobljavanja dvojica mladića izvedena iz te grupe, odnosno, da ih je spasio jedan od komšija, dok su sve ostale preoteli pripadnici “El mudžahedina” i odveli ih prema prvoj liniji u pravcu Bočinje.

On je rekao da se tokom 1995. godine, u vrijeme kada su sprovođene akcije “Proljeće” i “Fars”, za zarobljenog borca VRS isplaćivalo po 100 njemačkih maraka, a za zarobljeno naoružanje 50 njemačkih maraka.

Svjedok je ispričao da je njegova obaveza kao pomoćnika komandanta za moral bila “isključivo u vezi sa evidencijom naplata nagrada za zarobljenike i njihovo naoružanje”.

U nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, kojeg optužnica tereti za zločin nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, danas je svjedočio i Enes Maličbegović, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost u komandi 328. brigade takozvane Armije BiH.

On se prisjetio da su za sprovođenje zarobljenika bili zaduženi pripadnici vojne policije, te da je dobio informaciju sa su pripadnici jedinice “El mudžahedin” preoteli 61 pripadnika VRS.

On je napomenuo da su za tu informaciju znali svi bezbjednjaci, te da u tom smislu ništa nije bilo skrivano.

Na pitanje predsjedavajućeg Sudskog vijeća Zorana Božića, ko je trebao da reaguje na otmicu zarobljenika, Maličbegović je rekao da je to trebalo da učini vojna policija 35. divizije ili iz Trećeg korpusa.

Na pitanje optuženog Mahmuljina da li je bilo saradnje sa jedinicom “El mudžahedin”, s obzirom da su bili u zoni odgovornosti 328. brigade, svjedok je rekao da se “nije bavio njima, jer nije imao ingerencije za to niti obaveze”.

Mahmuljina optužnica tereti da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem sastavu je djelovao i odred “El mudžahedin”, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna akcija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Nastavak suđenja Mahuljinu zakazan je za 16. novembar u 10.00 časova kada će biti saslušani zaštićeni svjedoci “S 3” i “S 4”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Suđenje Mahmuljinu- Svjedočenja o torturama u kampu mudžahedina

Srpski zarobljenici nisu smjeli da budu predati mudžahedinima

Šehić: Mudžahedini obučavali pripadnike tzv. ABiH pred „Farz …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top