Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mržnja zbog straha

Datum objave: petak, 24 marta, 2017
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+
Saša Jovičić
Saša Jovičić

Kada bi pitali prosečnog Nemca zna li koliko je Jevreja ubijeno u holokaustu, a da se dobije odgovor oko 600.000, šta bi to govorilo o političkoj kulturi Nemačke? Odgovora na ovo pitanje nema, jer u Nemačkoj je razvijena svest o zločinima njihovih najbližih predaka. Ono što je prethodilo tim zločinima je Hitlerovo rasplamsavanje strasti da bi se u nemačkom narodu osetio strah od neprijatelja – Jevreja i Roma, što je trajalo čitavu deceniju pre II svetskog rata. To je, dakle, bio uzrok. Krivica je u politici i te se politike Nemačka odrekla, jer je za svoj nacizam bila kažnjena.

Šta govori o političkoj kulturi Hrvatske kada prosečan Hrvat kaže da je ubijeno 60.000 Srba u Jasenovcu? Ako neko na takve odgovore i obraća pažnju, nema značajnijeg uticaja na odnos Hrvata prema žrtvama i nacionalnoj svesti, naprotiv. Takvi su odgovori, za razliku u Nemačkoj, najčešći. Svest o zločinima najbližih predaka nije razvijena, za razliku od Nemačke, jer hrvatski fašizam nikada nije bio kažnjen. Tu je prostor nešto kompleksniji, ne samo u domenu političke kulture.

U posleratnoj Nemačkoj niko nije pričao čak ni viceve o Jevrejima, jer se Nemačka ogrešila o jevrejski etnos. To u svojoj knjizi tvrdi nemački nobelovac Hajnrih Bel. Ima li iko ko tvrdi da se Hrvatska ogrešila o srpski etnos. Nema.

U Hrvatskoj povici „ubij, ubij Srbina“, pamfleti „Srbe na vrbe“ i druge maštarije traju decenijama s tim da je u Titovo vreme terminologija mržnje bila manje prigušena, a više izmenjena. Umesto „ubij, ubij Srbina“ na fudbalskim stadionima se čulo „Cigani, Cigani“ što je hrvatski sinonim za Srbe, pa je imalo isti konačan značaj. Ko u današnjoj Hrvatskoj rasplamsava strasti da bi hrvatski narod osetio strah od Srba? Niko. Strah od Srba postoji sve dok traje mržnja. I koliko će još dugo da traje?

Koreni mržnje kao uzroku zločinima sežu dublje u prošlost – od politike Ante Starčevića. Evo šta je otac domovine govorio za Srbe: „Nijesmo mogli nikako napraviti metlu da pometemo to tuđinsko smeće“ (str. 55)…“Slavoserbi su smetje naroda, versta ljudih, koje će svatko, ako se neda više kupiti i za zdjelu krumpirah, ljudih koje imati svatko bi se stidio … ljudih koji su po svojoj sužanjskoj naravi proti svemu što je dobro, slavno, veličanstveno“ … „Dok ne bude iz naroda iztrebljena, spasa neima“ (Nekolike uspomene, Djela Dra Ante Starčevića, Knjiga III, Zagreb 1894, str. 342).

Srbin može da voli hrvatsku domovinu, a kako i oca koji mu radi o glavi namenjujući mu istrebljenje?

Dakle, evo zametka kada su Srbi postali remetilački faktor za Hrvatsku. Hrvatska je metla od tada počela da radi i radi još i danas. Prvi smetlar nezavisne države Hrvatske u 20. veku Ante Pavelić nikada nije digao ruku na sebe zbog nacističke ideologije kao što su uradili Hitler i Gebels, niti je ikada linčovan od vlastitog naroda kao što je bio Musolini. Nije čak u vlastitom narodu bio izveden na sud pravde, već, naprotiv, godinama mu se uz blagoslov vlasti održava misa u bazilici srca Isusova u Zagrebu. Zamislite misu zadušnicu Hitleru u Nemačkoj.

Hrvatska je danas nezavisna, Srbi su pre II svetskog rata činili 25% stanovništva u Hrvatskoj, posle rata 12%. U poslednje tri decenije ili su pobijeni, ili proterani ili prešli u katolike tako da je ostalo ne više od 4% koji se izjašnjavaju Srbima, pa zašto onda mržnja još traje…i traje…!?

Zašto i strah traje!?

Manji je problem u svesti više u savesti, a problem savesti rešava crkva.

Autor: Saša Jovičić Eks

Izvor: Srpski narodni forum

Vezane vijesti:

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top