Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Morin otok zasut otpadom: Hrvati nastavljaju sa skrnavljenjem srpskog stratišta

Datum objave: četvrtak, 16 avgusta, 2018
Objavljeno u Prebilovci
Veličina slova: A- A+

Morin otok je mesto strašnog zločina koje se sada, zbog izmena toka Bregave nalazi u koritu reke u ataru Tasovčića, iznad Starog, kamenog mosta, pored asfaltnog puta za Prebilovce.

Morin otok
Morin otok

Od magistrale je udaljeno oko 300, a od centra Prebilovaca oko 2900 metara. U noći 14/15 avgusta ovde je ubijeno oko 50 Prebilovčana oba pola i svih uzrasta. Zaklani su noževima i glave su su im odsečene i zakopane na licu mesta, odvojeno od tela.

Ove žrtve su od ustaša pohvatane i zatvorene u seoskoj školi posle pokolja na Šurmanačkoj jami i na drugim mestima. Mnogi su se predali na lažni poziv o amnestiji, utučeni saznanjem da su im svi članovi porodica stradali u jami i izmoreni višednevnim skrivanjem i gladovanjem.

Šezdesetih godina prošlog veka Prebilovčani su otkopali rake u Morinom otoku i iz njih izvadili kosti i lobanje žrtava. Sahranili ih u posebnu grobnicu seoskom groblju.

Odavde su 1991. prenete u kriptu Hrama, da bi sledeće godine bile uništene od strane hrvatskih vlasti. 

Mesto mučenja i stradanja Srba Morin otok je višestruko je skrnavljeno, kako u vremenu komunističke Jugoslavije, tako i posle njenog raspada i uspostavljanja hrvatske vlasti posle 7. juna 1992.g. Sedamdesetih godina prošlog veka, u blizini toga mesta je otvoren kamenolom sa mlinima za kamen i separacijom. On je decenijama radio i zasipao put i prostor Morina otoka slojevima kamene prašine, a na zemljište je odlagan šljunak.

U blizinni mesta gde su poklani Prebilovčani postavljen je i poljski toalet za radnike. Najposle je rađeno utvrđivanje obala i korita Bregave, posle koga se ovo stratiše, sa izmenjenim prirodnim izgledom, se našlo u koritu reke.

Posle 1995. godine, po isprobanom receptu, hrvatsko stanovništvo je okolni prostor zasulo otpadom. Nedavno je na mestu bivšeg kamenoloma otvoren azil za pse lutalice.

Autor: SND Prebilovci

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Zločin u Prebilovcima je jedan od najsramnijih događaja u ljudskoj istoriji, ali pošto su žrtve Srbi sve se brzo zaboravilo

Prebilovci kao vrednost i svetinja

Nemanja Dević: Prebilovci su temelj, ali i ogledalo – svih nas
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top