fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MORH poziva muškarce na upis u vojnu evidenciju, moraju se javiti i oni koji borave u inostranstvu

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obavezni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Odsjeku za poslove obrane ili opravdati preko roditelja ili članova uže obitelji.

Foto: Duško Mirković/PIXSELL
Foto: Duško Mirković/PIXSELL

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske saopštilo je u srijedu kako poziva sve muškarce,  hrvatske državljane rođene 1999. godine, kao i starija godišta koji dosad nisu upisani, da se radi upisa u vojnu evidenciju jave u Područne odsjeke za poslove odbrane prema mjestu prebivališta.

Riječ je o zakonskoj obavezi redovnog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju.

Upis u vojnu evidenciju obavezan je sukladno Zakonu o odbrani za sve hrvatske državljanine – muškarce koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.

Također, na poziv za upis u vojnu evidenciju obavezni su odazvati se i hrvatski državljani koji borave u inostranstvu, u diplomatskoj misiji ili konzularnoj kancelariji države u kojoj borave, ističu iz MORH-a.

Ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u Odsjecima za poslove odbrane, a prilikom dolaska pozvani muškarci moraju predočiti ličnu kartu ili domovnicu i OIB.

Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, obavezni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Odsjeku za poslove odbrane ili opravdati preko roditelja ili članova uže porodice.

Detaljnije informacije o upisima u vojnu evidenciju mogu se pogledati na https://www.morh.hr/hr/karijera-u-morh-u/natjecaji-i-oglasi/14218-poziv-za-uvo%C4%91enje-u-vojnu-evidenciju-2017.html , navode iz MORH-a.

Autor: HINA

Izvor: Večernji List

Oznake: Odbrana, vojna evidencija, upis

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: