Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Montgomeri: Zločinački poduhvat OVK

Majkl Montgomeri izjavio je da izvestilac Saveta Evrope Dik Marti

povodom zločina počinjenih na Kosovu, uključujući trgovinu ljudskim
organima, gradi slučaj udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem
pripadnici OVK deluju kao kriminalna organizacija

Majkl Montgomeri

Majkl Montgomeri

Majkl Montgomeri

BEOGRAD – Majkl Montgomeri iz američkog Centra za istraživačko novinarstvo izjavio je danas da izvestilac Saveta Evrope Dik Marti povodom zločina počinjenih na Kosovu, uključujući trgovinu ljudskim organima, gradi slučaj udruženog zločinačkog poduhvata, u kojem pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) deluju kao kriminalna organizacija.

Prema tom slučaju, pripadnici OVK, uključujući sadašnjeg ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, delovali su kao kriminalna organizacija umešana u ubistva, politička ubistva, korupciju, rekao je Montgomeri na međunarodnoj konferenciji o slobodi medija.

Montgomeri je naveo da je u julu 1999. godine, posle okončanja vazdušnih udara NATO, stigao na Kosovo i prikupljao podatke o zločinima srpskih snaga nad Albancima u selu Čuška, kod Peći, gde je ubijeno oko 100 civila.

Prema Montgomerijevim rečima, na pronađenim fotografijama pripadnika srpskih snaga navodno odgovornih za zločine je i tadašnji komandant policijskih Operativno potražnih grupa Goran Radosavljević Guri.

Saznali smo da su srpske snage uklonile tela žrtava, ali i da su posle NATO bombardovanja na Kosovu otimani Srbi, Romi i Albanci lojalni srpskim vlastima i odvođeni u Albaniju, izjavio je Montgomeri.

Naši izvori sa nižih nivoa OVK su nam 2002. i 2003. godine rekli da nisu znali šta se događalo, ali da su imali naređenje da te ljude ne tuku, da ih ne povrede. Govorili su nam o lekarima u Albaniji, analizama krvi, da su čuli da su ljudi ubijani pre nego što bi im bili izvađeni bubrezi, izjavio je Montgomeri, dodavši da nije bilo očevidaca trgovine organima.

Montgomeri je rekao da je o tim saznanjima obavestio misiju Ujedinjenih nacija (UNMIK) u Prištini, što je 2004. dovelo do istrage predstavnika UN i haškog suda u takozvanoj “Žutoj kući” u centralnoj Albaniji.

Pronađeni su lekovi, medicinske igle, tragovi krvi. To je poslato u Haški tribunal, gde je uništeno. Taj materijal nije bio dokaz, ali je bio interesantan. Uništen je, navodno, u rutinskoj proceduri, jer nije bilo higijenski čuvati ga. Ne znam zašto nije analiziran i zašto nije vraćen u UNMIK, izjavio je Montgomeri.

On je ocenio da UNMIK i NATO snose deo odgovornosti za zločine počinjene posle okončanja bombardovanja na Kosovu, jer su imali vlast na tom području.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Slavko Nikić: Žute kuće su bile na Kosmetu, ne u Albaniji …

ZAŠTO SRBIJA NIJE TRAŽILA REZOLUCIJU O “ŽUTOJ KUĆI …

Robijao za Srbiju: Pismo majora Binela povodom NATO skupa u Beogradu

ZBOG SRBA ŽRTVOVAO VOJNIČKU KARIJERU

TRIDESET GODINA OD NABIJANjA NA KOLAC ĐORĐA MARTINOVIĆA U BLIZINI GNjILANA

Kosovo – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: