Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Monografija “Ne zaboravi, voljena zemljo” uručena patrijarhu Irineju

Datum objave: četvrtak, 7 juna, 2018
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske danas je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju uručila monografiju “Ne zaboravi, voljena zemljo” koja govori o porodicama koje su tokom ratnih sukoba izgubile najmilije.

Foto: N. Fifić
Foto: N. Fifić

Sekretar Organizacije Isidora Graorac rekla je Srni, poslije sastanka u zgradi Patrijaršije, da su članovi delegacije sa srpskim patrijarhom razgovarali i o aktivnostima na kojima su svakodnevno angažovani i da su dobili podršku za dalji rad.

“Za sve ono što smo pomenuli i na čemu radimo dobili smo podršku patrijarha Irineja, u skladu sa njihovim mogućnostima i sa onim za šta je zadužena Srpska pravoslavna crkva”, naglasila je Graorčeva i dodala da je najbitnija ta moralna podrška koja se u svakom momentu može očekivati.

Ona je napomenula da je osnovni razlog posjete patrijarhu Irineju bila dodjela monografije o porodicama koje su u proteklom ratu izgubile tri i više članova.

“Ovo je naše treće dopunjeno izdanje i ono što stalno govorimo jeste da ne možemo reći da je ovo konačno, jer ima i cijelih porodica koje su stradale tako da nije imao ko da nam eventualno da podatke o njima i postoji šansa da su neke od njih i izostavljene”, rekla je Graorčeva.

Ona je navela da su članovi delegacije sa srpskim patrijarhom razgovarali i o sadašnjim, ali i budućim aktivnostima Organizacije.

Zamenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić naveo je da je patrijarha Irineja upoznao o osnovnim elementima rada Organizacije.

“Prije svega, radimo na traženju nestalih, procesuiranju ratnih zločina, zapošljavanju porodica poginulih boraca i stambenom zbrinjavanju”, rekao je Lazić.

Prema njegovim riječima, prva tačka na svakom sastanku te organizacije na bilom kom nivou je traženje nestalih.

“Imamo još 1.670 osoba koja se traže u našoj Republici, a znamo kakva je situacija kada je u pitanju Institut za traženje nestalih BiH i borimo se da i to prevaziđemo”, rekao je Lazić.

Prema njegovim rečima, patrijarh Irinej je posebno podržao zapošljavanje djece palih boraca.

Predsjednik Skupštine ove organizacije Radojka Filipović istakla je da je na sastanku sa srpskim patrijarhom govorila o stradanju Srba na području Podrinja.

“Imala sam priliku da govorim o stradanju Srba u Podrinju, a Njegova svetost vrlo dobro zna koliko su tu Srbi stradali, i da za te zločine niko nije odgovarao”, rekla je Filipovićeva.

Filipovićeva je navela da su u monografiji stradalih koje je uručena srpskom patrijarhu i imena članova njene porodice, kumova, prijatelja i komšija.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Patrijarh Irinej: Svjetski moćnici rade „đavolska“ djela, mi …

Patrijarh Irinej: Srpski narod stradao najviše u vijeku …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top