Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Molitva za jedinstvo hrišćana

Datum objave: četvrtak, 19 januara, 2012
Veličina slova: A- A+

episkop-grigorije.jpg

U Dubrovniku je prvi put služena molitva za jedinstvo hrišćana na episkopskom nivou, koju je služio biskup dubrovački monsinjor Mate Uzinić sa sveštenstvom.

U besjedi nakon molitve episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da je prihvatio poziv i izuzetnu čast preuzvišenog biskupa, načelnika crkve dubrovačke, da mu na ovom važnom mjestu, katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije, uputi nekoliko riječi o veoma važnoj temi.

“Nijednog trenutka ne zaboravljam koliko je ozbiljan izazov i kakvu odgovornost nosi svaka izgovorena riječ. Dovoljno je podsjetiti se koliko je vijekova prošlo, a da hrišćani Istoka i Zapada nisu razgovarali blisko i otvoreno, u crkvenoj atmosferi, želeći da u svemu, a prije svega u međusobnim odnosima, budu učenici Hrista Gospoda, koji nam je dao novu zapovijest – da ljubimo jedan drugoga kao samoga sebe”, rekao je sinoć vladika Grigorije.

On je kazao da je Hrist dao zapovijest o apsolutnoj i savršenoj ljubavi, tražeći istovremeno i minimum i maksimum.

“Minimum da volimo one koji nas vole, a maksimum da volimo i one koji nas ne vole. Tako nas je naš Bog i učitelj uzdigao do najvišeg mogućeg zvanja koje čovjek može imati: da budemo ljubljeni učenici Njegovi, propovjednici Njegovog jevanđelja”, rekao je vladika Grigorije.

A propovjednik jevanđelja, dodao je on, trebalo bi da bude blagovjesnik novine koju Hristos donosi u svijet; propovjednik i ispovjednik blagovijesti o novom etosu, darovanom od Hrista; o etosu i načinu života koji praštanjem i ljubavlju poražava zlo, preobražavajući ga u dobro.

“Preuzvišeni oče biskupe, prezviteri, đakoni i vjerni narode ovdje sabrani, mogao bih da govorim dugo, da se vraćam u istoriju, podsjećajući se mnogih i značajnih stvari. Mogao bih vam pričati i o umjetnosti koja nas spaja i onome što nas razdvaja, ili čak o budućnosti, ali to bi bilo samo moje viđenje, jer budućnost je u rukama Božijim, ali je i sud u rukama Božijim. Hrišćanska etika, ako bismo je najsažetije htjeli izraziti, etika je praštanja i neosuđivanja”, rekao je episkom Grigorije i dodao:

“Želeći da izbjegnem suvišne riječi i da sačuvam toplinu susreta, ne nalazim bolju i snažniju riječ od one koja je našla svoje mjesto i u samoj božanskoj liturgiji i u našoj najvažnijoj molitvi – Očenašu, a ta riječ je uslov za hrišćanski život. Ona je početak oslobađanja od grijeha i vratnica pokajanja, ali je još više od toga – iskorak u vječnu slobodu ljubavi”.

Vladika je naglasio da ona ima takvu moć da zagrli i onoga koji nas ne voli i da otopi mraz mržnje u onome koji zlo misli, da je važna i da je zato treba izgovarati sa izuzetnom odgovornošću, imajući u vidu najprije onoga koji ju je na taj način izgovarao – samoga Hrista.

“Ona je preduslov svakog jedinstva, ali znamo da postoje i uslovi za jedinstvo hrišćana. Nikome nije zabranjeno da iskrenim srcem i smirenim duhom izgovori tu riječ, svjestan njene težine i smisla; a ta riječ glasi – oprosti. Treba da govorimo uvijek i iznova: oprosti nam, Bože, grijehe naše. I jednako tako snažno i iskreno – oprostite, braćo i sestre, jer Otac naš oprostiće nama dugove naše, samo ako i mi opraštamo dužnicima svojim. Večeras, na ovom svetom mjestu, u ovoj prelijepoj katedrali i u ovom čudesnom gradu, imam potrebu, kao hrišćanin i episkop izgovoriti ovu hrišćansku riječ – oprostite”, poručio je vladika Grigorije.

On je napomenjuo da je svuda zemlja Gospodnja, kao što se i mi u ovom trenutku nalazimo na zemlji Gospodnjoj.

“I svako mjesto i grad i kraj zaslužuju i primaju Božiji blagoslov. Ali sam duboko uvjeren da je današnji susret utoliko važniji zato što se događa u Dubrovniku, u gradu svjetlosti i ljepote, gradu susreta svjetova. Dubrovnik nije granica između Istoka i Zapada, on je oduvijek bio njihova spona. Iako je preživio mnoge nesreće, nadasve je grad sreće i gostoprimstva, jer on dočekuje i ide u susret drugima. Utoliko je značajnije današnje naše susretanje u prizivu mira, blagoslova i jedinstva, kojem treba da teži svaka duša žedna živoga Boga”, riječi su episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog.

On je istakao da “treba da hitamo tom izvoru, kao jelen na izvore voda, da se napojimo vodom živom – Hristom Bogom, jer je to i put i cilj i smisao”.

“U tome smo, duboko vjerujem, već svi saglasni. Ako neko hita istom cilju različitim putevima, neka zbog toga ne povređuje drugoga i, kada stigne i nađe hljeb života, neka se okrijepi i obraduje i neka dijeli radost sa svijetom i svima – radost života. U toj radosti, u ovom domu Božijem, pozdravljam vas mirom Božijim, želeći jedinstvo svih u Hristu“” kazao je vladika.

Vladiku Grigorija u Dubrovnik je pozvao biskup Uzinić, a povodom organizovanja konferencije “Ka jedinstvu hrišćana”.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top