Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Moguće novo preformatiranje Balkana?

Glas Rusije
Glas Rusije

Ako dođe do promjene granica Srbije, odnosno Kosova, u sklopu rješavanja kosovskog problema, onda i Srbi, poput Albanaca, mogu da se pozabave rješavanjem svoga statusa u regionu, recimo u BiH, odnosno Republici Srpskoj, navodi „Glas Rusije“.

Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio da Albanci, ako granice Kosova budu mijenjane, moraju razmišljati o sunarodnicima, koji žive van ovih granica.

To omogućava i Srbiji da se zamisli o sudbini, na primjer, Srba u BiH. Jasno je da će ovakvo preformatiranje Balkana zahtijevati organizovanje foruma na najvišem nivou.

I imajući u vidu potrese koji su zahvatili svijet posljednjih godina, ovaj scenario više ne izgleda nemoguć.

Izjava o mogućoj podjeli Kosova uoči nastavka pregovora između Beograda i Prištine, koju je dao Krasnići, može da usmjeri diskusije u novom pravcu. Dok su ranije kosovski lideri kategorički odbacivali samu mogućnost odvajanja sjevernih dijelova pokrajine u kojima žive Srbi, sad su spremni da razmotre takvu varijantu – pod uslovom da Kosovo dobije teritorijalnu kompenzaciju.

Niz predstavnika Srbije na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem izjavili su da podjelu Kosova na albanski i srpski dio smatraju iznuđenom, ali jedinom mogućom mjerom za zaštitu kosovskih Srba.

U Briselu su mnogi iznenađeni zaoštravanjem situacije na sjeveru Kosova izazvanom pokušajima kosovske policije da uspostave kontrolu nad administrativnom linijom sa ostatkom Srbije.

Prema podacima kosovskih medija na albanskom jeziku, šef evropske diplomatije Ketrin Ešton oštro je zahtijevala od predsjednice Kosova Atifete Jahjage da odbaci jednostrane akcije.

Situaciju je još više iskomplikovao specijalni izaslanik Eštonove – Rober Kuper koji je objavio da će se sadašnji tehnički pregovori između Beograda i Prištine završiti do kraja godine i da će ih „naslijediti“ – politički dijalog.

Međutim, dijalog neće početi prije nego što u Srbiji budu održani izbori planirani za april 2012. godine.

U nastaloj situaciji, kad ni Brisel, ni Priština, pa čak ni Beograd ne znaju šta da se radi sa kosovskim Srbima ideja podjele Kosova zaista može „vaskrsnuti“.

„Odmah se postavlja pitanje – do kojih granica će ići prekrajanje balkanskih granica? Imajući u vidu svestranu podršku koju Kosovu pruža Albanija, teoretski se može razmatrati njihovo ujedinjenje“, istakao je Aleksandar Karasev, stručnjak Instituta za izučavanje slovenskih naroda RAN.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: