Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Млади Срби у Народној скупштини

Датум објаве: среда, 8 априла, 2015
Величина слова: A- A+

Српска омладина из Хрватске посетила jе и Дом Народне скупштине Републике Србиjе, где су их сачекали представници Одбора за диjаспору и Србе у региону. Приликом овог сусрета млади Срби из Хрватске изнели су проблеме са коjима се свакодневно суочаваjу, а пре свега мањинско образовање и економску одрживост егзистенциjе.

Српска омладина из Хрватске у Народноj скупштини

Српска омладина из Хрватске у Народноj скупштини

Представници српске омладине из Хрватске у разговору са представницима Одбора за диjаспору и Србе у региону, Народне скупштине Србиjе, као наjвеће проблеме са коjима се сусрећу истакли дискриминациjу приликом запошљавања, образовање на српском jезику и писму и недостатак медиjског простора.

Представник омладинске мреже Срба у Хрватскоj Мирко Сужњевић jе у разговору са председником тог одбора Јанком Веселиновићем и његовим замеником Миодрагом Линтом рекао да jе економски одржив живот Срба у Хрватскоj врло дискутабилан. Сужњевић jе указао на дискриминациjу приликом запошљавања у приватном и jавном сектору у Хрватскоj. Сужњевић jе позвао предузећа из Србиjе коjа желе да послуjу у ЕУ да отворе своjа представништва у хрватскоj И да запосле младе Србе из Хрватске.

Небоjша Добриjевић jе истакао да jе у Вуковару завршио школу на српском jезику и ћириличком писму и да ту чињеницу сматра за своjу предност. Управо стога сматра да у решавању проблема младих Срба у Хрватскоj  треба кренути од образовања. Добриjевић jе додао да се српска заjедница у Вуковару се константно излаже притисцима, а да се кроз чин разбиjања ћириличких табли замагљуjе се све оно што jе прописано Закон о националним мањинама  коjи гарантуjе Србима право на суживот. Добриjевић jе указао и на чињеницу да Срби у Хрватскоj нису довољно медиjски присутни, да их медиjи у Хрватскоj посматраjу претежно кроз фолклорну призму.

Деjан Михаjловић, иначе млади начелник општине Крњак, рекао jе да овом посетом млади Срби из Хрватске добиjаjу подршку матице са jедне стране, а са друге стране Србиjа преко њих добиjа могућност да буде равноправна са другима, да, како jе рекао, не буде она увек та коjа се прозива за непоштовање коjекаквих услова.

„Управо она, захваљуjући баш нама, може да каже како неки други, коjи прозиваjу Србиjу, не поштуjу ни упола онолико колико Србиjа поштуjе своjе националне мањине и етничке заjеднице. Зато сви ми заjедно треба да се потрудимо да као партнери наступамо даље и да делуjемо као jедан народ, jер онда ће бити боље Србима и са jедне и са друге стране“,  рекао jе Михаjловић.

“Ми млади Срби из Хрватске нисмо никаква егзотична човечjа рибица. Има нас много”, рекла jеЈелена Несторовић, активисткиња Омладинске мреже Срба из Хрватске и указала на актуелне податке коjи говоре да скоро 50% младих коjи се исељаваjу из Хрватске чине управо млади Срби.

др Јанко Веселиновић, Мирко Сужњевић, Деjан Михаjловић

др Јанко Веселиновић, Мирко Сужњевић, Деjан Михаjловић

„Они су људска бића, имаjу озбиљне проблеме за очување свог идентитета, jезика, писама, културе, и суочаваjу се са броjним проблемима сваки дан, пре свега због недовољне примене постоjећих закона, коjе jе донео хрватски Сабор, а коjи се не примењуjу“ рекао jе др Јанко Веселиновић, председник Одбора за диjаспору и Србе у региону. Он jе истакао да због незаступљености Срба у друштвеном животу Хрватске и њеним државним органима млади Срби напуштаjу Хрватску, неки се, како jе рекао, враћаjу у Србиjу, а неки одлазе у иностранство.

„То jе озбиљан проблем и ми смо обећали у име Одбора да ћемо учинити све да се заустави процес асимилациjе и депопулациjе Срба у Хрватскоj, коjи за последицу може да има да у наредном периоду Срби у тоj држави буду озбиљно десетковани, овога пута због економске ситуациjе и чињенице да долази до асимилациjе тамо где нема образовања на српском jезику и ћириличном писму, а то jе у готово целокупноj Хрватскоj“, рекао jе Веселиновић. Он jе додао да српска омладина из Хрватске од Србиjе тражи да стане у заштиту њихових мањинских права, коjа су у озбиљноj мери угрожена.

Заменик председника Одбора за диjаспору Миодраг Линта изjавио jе да српска омладина показуjе да jе веома свесна свог националног и културног идентитета, те да очекуjу jачу и снажниjу помоћ матичне државе у решавању броjних проблема Срба у Хрватскоj – од образовања, преко запошљавања и информисања до економског и друштвеног развоjа краjишког подручjа. Он jе нагласио да jе договорено да ови сусрети убудуће буду традиционални.

Посета Народноj библиотеци

Српска омладина из Хрватске jе у току другог дана посете Србиjи обишла и Народну бибилиотеку Србиjе, где су имали прилику да се упознаjу са организационим сегментима библиотеке, али да виде неке ретке рукописне књиге коjе су део обновљеног фонда након нацистичког бомбардовања 1941. године.

Симболично посета коjе jе обављена управо 6. априла била jе у знаку сећања на дан када jе Народна библиотека бомбардована 1941. године, када jе уништена целокупна збирка старих рукописних књига. Домаћини су истакли чињеницу да jе обнова фонда рукописних књига започела већ 1942. године и да су у њоj учествовали Срби из читавог света.

На Маракани

Пред краj другог дана боравка у Србиjи српска омладина из Хрватске посетила jе Спортско друштво “Црвена звезда” и стадион “Маракану”. Након упознавања са музеjском поставком клуба “Црвена звезда”, млади Срби из Хрватске имали су прилику да “изађу на терен”.

На Маракани

Митрополиjа загребачко-љубљанска, Амбасада Републике Србиjе у Загребу и Омладинска мрежа Срба у Хрватскоj, у периоду од 5. до 8. априла 2015. године, организовале су путовање српске омладине из Хрватске у Београд и Нови Сад.

Група младих припадника српске заjеднице коjе jе окупила Омладинска мрежа Срба у Хрватскоj броjи 43 особе, старости од 19 до 35 година, и долазе из различитих краjева Хрватске: Славониjе, Кордуна, Баниjе, Лике, Далмациjе, Истре, из Загреба. Омладинска мрежа Срба у Хрватскоj у организациjи ове посете сарађивала jе са Српским народним виjећем, Српским демократским форумом, Српским културним друштвом „Просвjета“ и Српским привредним друштвом „Привредник“.

Раниjе су млади из Хрватске посетили су Дворски комплекс и имали туристички обилазак Београда, били гости Патриjаршиjе СПЦ-а и посетили Музеj Српске православне цркве.

Српска пмладина из Хрватске присуствовала jе и свечаном приjему код Председника Републике Србиjе Томислава Николића.

У току боравка у Београду млади Срби из Хрватске посетиће амбасаду Р Хрватске у Србиjи, Етнографску музеj, Музеj Николе Тесле, Народно позориште, Управу за сарадњу са диjаспором и Србима у региону Министартва спољних послова. Наредног дана, у Новом Саду, млади Срби из Хрватске ће посетити Матицу српску, родну кућу бана Јосипа Јелачића, а планирана jе посета и ручак у манастиру Ковиљ.

Извор: УПРАВА ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ

 

Везане виjести:

Унапредити размену информациjа између матице и диjаспоре …

ШЕСТИ СУСРЕТ МАТИЦА-ДИЈАСПОРА У СОМБОРУ – Jadovno …

Скупштина Фонда диjаспора за матицу – Jadovno 1941.

Патриjарх Иринеj подржао хуманитарну … – Jadovno 1941.

У Сомбору одржани сусрети “Матица – Диjаспора” – Jadovno 1941.

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top