fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mladi Srbi u Narodnoj skupštini

Srpska omladina iz Hrvatske posetila je i Dom Narodne skupštine Republike Srbije, gde su ih sačekali predstavnici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. Prilikom ovog susreta mladi Srbi iz Hrvatske izneli su probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju, a pre svega manjinsko obrazovanje i ekonomsku održivost egzistencije.

Srpska omladina iz Hrvatske u Narodnoj skupštini

Srpska omladina iz Hrvatske u Narodnoj skupštini

Predstavnici srpske omladine iz Hrvatske u razgovoru sa predstavnicima Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Narodne skupštine Srbije, kao najveće probleme sa kojima se susreću istakli diskriminaciju prilikom zapošljavanja, obrazovanje na srpskom jeziku i pismu i nedostatak medijskog prostora.

Predstavnik omladinske mreže Srba u Hrvatskoj Mirko Sužnjević je u razgovoru sa predsednikom tog odbora Jankom Veselinovićem i njegovim zamenikom Miodragom Lintom rekao da je ekonomski održiv život Srba u Hrvatskoj vrlo diskutabilan. Sužnjević je ukazao na diskriminaciju prilikom zapošljavanja u privatnom i javnom sektoru u Hrvatskoj. Sužnjević je pozvao preduzeća iz Srbije koja žele da posluju u EU da otvore svoja predstavništva u hrvatskoj I da zaposle mlade Srbe iz Hrvatske.

Nebojša Dobrijević je istakao da je u Vukovaru završio školu na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu i da tu činjenicu smatra za svoju prednost. Upravo stoga smatra da u rešavanju problema mladih Srba u Hrvatskoj  treba krenuti od obrazovanja. Dobrijević je dodao da se srpska zajednica u Vukovaru se konstantno izlaže pritiscima, a da se kroz čin razbijanja ćiriličkih tabli zamagljuje se sve ono što je propisano Zakon o nacionalnim manjinama  koji garantuje Srbima pravo na suživot. Dobrijević je ukazao i na činjenicu da Srbi u Hrvatskoj nisu dovoljno medijski prisutni, da ih mediji u Hrvatskoj posmatraju pretežno kroz folklornu prizmu.

Dejan Mihajlović, inače mladi načelnik opštine Krnjak, rekao je da ovom posetom mladi Srbi iz Hrvatske dobijaju podršku matice sa jedne strane, a sa druge strane Srbija preko njih dobija mogućnost da bude ravnopravna sa drugima, da, kako je rekao, ne bude ona uvek ta koja se proziva za nepoštovanje kojekakvih uslova.

„Upravo ona, zahvaljujući baš nama, može da kaže kako neki drugi, koji prozivaju Srbiju, ne poštuju ni upola onoliko koliko Srbija poštuje svoje nacionalne manjine i etničke zajednice. Zato svi mi zajedno treba da se potrudimo da kao partneri nastupamo dalje i da delujemo kao jedan narod, jer onda će biti bolje Srbima i sa jedne i sa druge strane“,  rekao je Mihajlović.

“Mi mladi Srbi iz Hrvatske nismo nikakva egzotična čovečja ribica. Ima nas mnogo”, rekla jeJelena Nestorović, aktivistkinja Omladinske mreže Srba iz Hrvatske i ukazala na aktuelne podatke koji govore da skoro 50% mladih koji se iseljavaju iz Hrvatske čine upravo mladi Srbi.

dr Janko Veselinović, Mirko Sužnjević, Dejan Mihajlović

dr Janko Veselinović, Mirko Sužnjević, Dejan Mihajlović

„Oni su ljudska bića, imaju ozbiljne probleme za očuvanje svog identiteta, jezika, pisama, kulture, i suočavaju se sa brojnim problemima svaki dan, pre svega zbog nedovoljne primene postojećih zakona, koje je doneo hrvatski Sabor, a koji se ne primenjuju“ rekao je dr Janko Veselinović, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu. On je istakao da zbog nezastupljenosti Srba u društvenom životu Hrvatske i njenim državnim organima mladi Srbi napuštaju Hrvatsku, neki se, kako je rekao, vraćaju u Srbiju, a neki odlaze u inostranstvo.

„To je ozbiljan problem i mi smo obećali u ime Odbora da ćemo učiniti sve da se zaustavi proces asimilacije i depopulacije Srba u Hrvatskoj, koji za posledicu može da ima da u narednom periodu Srbi u toj državi budu ozbiljno desetkovani, ovoga puta zbog ekonomske situacije i činjenice da dolazi do asimilacije tamo gde nema obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a to je u gotovo celokupnoj Hrvatskoj“, rekao je Veselinović. On je dodao da srpska omladina iz Hrvatske od Srbije traži da stane u zaštitu njihovih manjinskih prava, koja su u ozbiljnoj meri ugrožena.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu Miodrag Linta izjavio je da srpska omladina pokazuje da je veoma svesna svog nacionalnog i kulturnog identiteta, te da očekuju jaču i snažniju pomoć matične države u rešavanju brojnih problema Srba u Hrvatskoj – od obrazovanja, preko zapošljavanja i informisanja do ekonomskog i društvenog razvoja krajiškog područja. On je naglasio da je dogovoreno da ovi susreti ubuduće budu tradicionalni.

Poseta Narodnoj biblioteci

Srpska omladina iz Hrvatske je u toku drugog dana posete Srbiji obišla i Narodnu bibilioteku Srbije, gde su imali priliku da se upoznaju sa organizacionim segmentima biblioteke, ali da vide neke retke rukopisne knjige koje su deo obnovljenog fonda nakon nacističkog bombardovanja 1941. godine.

Simbolično poseta koje je obavljena upravo 6. aprila bila je u znaku sećanja na dan kada je Narodna biblioteka bombardovana 1941. godine, kada je uništena celokupna zbirka starih rukopisnih knjiga. Domaćini su istakli činjenicu da je obnova fonda rukopisnih knjiga započela već 1942. godine i da su u njoj učestvovali Srbi iz čitavog sveta.

Na Marakani

Pred kraj drugog dana boravka u Srbiji srpska omladina iz Hrvatske posetila je Sportsko društvo “Crvena zvezda” i stadion “Marakanu”. Nakon upoznavanja sa muzejskom postavkom kluba “Crvena zvezda”, mladi Srbi iz Hrvatske imali su priliku da “izađu na teren”.

Na Marakani

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Ambasada Republike Srbije u Zagrebu i Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj, u periodu od 5. do 8. aprila 2015. godine, organizovale su putovanje srpske omladine iz Hrvatske u Beograd i Novi Sad.

Grupa mladih pripadnika srpske zajednice koje je okupila Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj broji 43 osobe, starosti od 19 do 35 godina, i dolaze iz različitih krajeva Hrvatske: Slavonije, Korduna, Banije, Like, Dalmacije, Istre, iz Zagreba. Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj u organizaciji ove posete sarađivala je sa Srpskim narodnim vijećem, Srpskim demokratskim forumom, Srpskim kulturnim društvom „Prosvjeta“ i Srpskim privrednim društvom „Privrednik“.

Ranije su mladi iz Hrvatske posetili su Dvorski kompleks i imali turistički obilazak Beograda, bili gosti Patrijaršije SPC-a i posetili Muzej Srpske pravoslavne crkve.

Srpska pmladina iz Hrvatske prisustvovala je i svečanom prijemu kod Predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

U toku boravka u Beogradu mladi Srbi iz Hrvatske posetiće ambasadu R Hrvatske u Srbiji, Etnografsku muzej, Muzej Nikole Tesle, Narodno pozorište, Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministartva spoljnih poslova. Narednog dana, u Novom Sadu, mladi Srbi iz Hrvatske će posetiti Maticu srpsku, rodnu kuću bana Josipa Jelačića, a planirana je poseta i ručak u manastiru Kovilj.

Izvor: UPRAVA ZA SARADNjU SA DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU

 

Vezane vijesti:

Unaprediti razmenu informacija između matice i dijaspore …

ŠESTI SUSRET MATICA-DIJASPORA U SOMBORU – Jadovno …

Skupština Fonda dijaspora za maticu – Jadovno 1941.

Patrijarh Irinej podržao humanitarnu … – Jadovno 1941.

U Somboru održani susreti „Matica – Dijaspora“ – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: