fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MJESEC RUSKOG FILMA: PRIČE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/price_1.jpg

U okviru manifestacije „Mjesec ruskog filma “ u organizaciji Svetosavske omladinske zajednice Eparhije Banjalučke u petak 19.10.2012. prikazuje se ostavrenje „PRIČE“. Projekcija počinje u 19 časova u Svetosavskom kulturnom klubu, Bana Milosavljevića br. 8.

„Tri priče“ predstavlja značajno ostvarenje i napredak u pravoslavnoj kinematografiji. Gledaocima je u tri dela filma prikazana priča koja hrani dušu. Priče su ispričane iskreno, toplo i s humorom. Prva priča – „Neobično poslušanje“ neće vas samo nasmejati, već će vas naterati da se zajedno s glavnim junakom zamislite o grehu gordosti i vrednostima hrišćanske poniznosti i skromnosti. „Želim da odeš sutra na groblje, i čim ugledate da prinose kovčeg, priđeš povorci i počneš koliko god možež da grdiš na preminulog“, naredi starac svom učeniku.Nastavak priče je podjednako zanimljiv kao i njen početak. „O, Bože! Zar nas ne čuješ!“ uzvikuje sveštenik u drugoj priči. „Ljudi dolaze u crkvu i mole ti se, ali im život ne postaje bolji“. Odgovor koji na ovo pitanje upućuje Anđeo je razoružavajući, od čega g

 

Gledaoci zasigurno imaju izuzetnu duhovnu korist. Ovu neobičnu priču zabilježio je Sveti Vasilije Kinešemski početkom vijeka. „U jednom gradu bila je žena, počinje treća priča,“ koja je postila, čitala Jevanđelja, i dolazila na službe … „. Jednog dana udijelila je milostinju nekom prosjaku koji joj je kazao da će je tog dana posjetiti sam Hristos. Mi smo često toliko prezauzeti samima sobom da i ne primijećujemo kako život prolazi pored nas. Kad se okrećemo jedni od drugih, okrećemo se od Hrista. Film Tri priče predstavlja nam naš svakodnevni život na jedan novi način, i pokazuje nam nas same tačno onakvima kakvi jesmo .

 

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/price_1.jpg
Priče 2

 

Ovaj film predstavlja nastavak filma „Priče“ koji je izašao 2011.godine. I ponovo tri priče, tri razloga da sa osmehom osmotrimo stare poznanike i da se zamislimo: u čemu su oni u pravu a u čemu nisu. Heroj prve priče „Kandilo“ – iskušenik, je isti onaj koji je išao na groblje da galami na pokojnike. Ponovo je načinio omašku. „Zbog čeka nekoga osudiš u tome ćeš i sam prebivati“ – govori starac i za pouku mu daje novo poslušanje: proći oko sela sa kandilom u rukama, ne prolivši ni kapljice ulja i ne ugasivši plamen …. U priči „Košulja“ – Marija koja je čekala gosta Spasitelja, prolazi kroz nova iskušenja. Njoj je teško da sama održava vikendicu, a još joj je teže ljudima hrišćanski praštati. No, Marija ne tuguje – za zlo ona ipak dobrim plaća, moli se i očekuje čudo. I čudo se dešava … Živeli su na jednom ostrvu tri starca ribara – govori treća priča „Troje Vas i troje nas“. Jedanput je na brodu pored ostrva plovio svima poznati i poštovani arhimandrit. Čuvši da na ostrvu žive sveti čudotvorci, rešio je da sam to proveri. Međutim, kada je saznao da ribari čak „Oče naš“ ne znaju, počeo je da ih uči kako da se mole pravilno. Ali ko je koga i čemu naučio – sami ćete videti …

 

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/price_2.jpg

 

 

U okviru Mjeseca ruskog filma biće prikazano ukpno 4 ostavrenja. Već su prikazani filmovi: ADMIRAL i KAPELA ANĐELA. Film ROMANOVI-Carska porodica na repertoaru je sledeći petak u 19 časova.

 

 

Izvor: SOZ

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: