Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MJERE ZABRANE OPTUŽENIM ZA ZLOSTAVLjANjE SRBA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sud-bih.jpg

SARAJEVO, 22. AVGUSTA /SRNA/ – Sud BiH odredio je mjere zabrane Ekremu Ibračeviću, Sejdaliji Čoviću i Faruku Smajloviću, optuženim za ratni zločin protiv srpskih civila na području Srebrenika 1992. godine.

 

 

 

Izrečene mjere podrazumijevaju zabranu međusobnog i sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima u ovom predmetu.

Radi izvršenja ove mjere, optuženima se zabranjuje međusobno približavanje i približavanje svjedocima na udaljenosti ne manjoj od 50 metara, saopšteno je iz Suda BiH.

Mjere zabrane će trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola njihove opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca. Optuženima može biti određen pritvor ukoliko prekrše ove obaveze.

Ibračević, Čović i Smajlović terete se da su od početka juna do kraja avgusta 1992. godine na području Tinje, Potpeći, Jasenice i drugih sela opštine Srebrenik, te Brezja i drugih sela na području opštine Lopare, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni su optuženi za zločine u zatočeničkim objektima smještenim u prostorijama Mjesne zajednice Rapatnica i prostorijama mjesnog fudbalskog kluba “Rapatnica” u naselju Luke, opština Srebrenik, koji su služili za protivzakonito zatvaranje najmanje 40 civila srpske nacionalnosti, prema kojima je postupano suprotno odredbama Ženevskih konvencija.

Zatočeni civili srpske nacionalnosti držani su u nečovječnim uslovima, mučeni i zlostavljani na različite načine, upotrebom alata, lemilica i električne struje, a nije im pružana ljekarska niti bilo kakva pomoć.

Tokom zlostavljanja, u kojem su učestvovali i optuženi, zatočenici su mučeni na ponižavajuće načine, pucano im je iz vatrenog oružja u blizini tijela, prijećeno im je smrću, te su višestruko premlaćivani i ispitivani.
Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Srebrenik, Smajlović komandira voda Vojne policije, a Čović pripadnik Vojne policije.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti: OPTUŽNICA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U SREBRENIKU …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: