Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MITROVIĆ: PORAŽAVAJUĆA ODLUKA

nedeljko_mitrovic1.jpg

BANjALUKA, (SRNA) – Poražavajuća je odluka Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH da podrži inicijativu upućenu Tužilaštvu BiH koja predviđa popis i sahranu tijela u opštinama gdje su ekshumirana, smatra predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srpske Nedeljko Mitrović.

“Ova odluka je poražavajuća, jer se iz ovoga jasno vidi da Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH ne donosi odluke samostalno, niti u interesu procesa traženja nestalih i poštovanja porodica nestalih”, rekao je Mitrović Srni.

On tvrdi da da je Upravni odbor Instituta pod “velikim uticajem Međunarodne komisije za nestala lica, koja je i ideolog ovakvog sramnog načina rješavanja problema neidentifikovanih tijela”.

“Postavlja se pitanje kakva je legitimnost i legalnost Upravnog odbora Instituta, čijim članovima je istekao mandat još 2009. godine”, naglasio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, ako ovakav stav Upravnog odbora Instituta bude ključan da Tužilaštvo BiH donese takvu naredbu, porodice poginulih iz Srpske pokrenuće u tom slučaju ustavno pitanje legitimnosti i legalnosti, uključujući ranije usvojene zaključke Predsjedništva i Odbora Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

“Naš stav će u takvoj situaciji biti da je Institut nelegitiman, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da su predstavnici Srpske na sjednici Savjetodavnog odbora Instituta iznijeli stav da je donošenje ove naredbe za Srpsku neprihvatljivo u ovakvoj formi”, istakao je Mitrović.

On je zaključio da porodice nestalih iz Srpske nikada neće pristati da neidentifikovana tijela budu izmještena iz spomen-kosturnica u Republici Srpskoj, pa makar to branili vlastitim tijelima.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH podržao je na današnjoj sjednici inicijativu upućenu Tužilaštvu BiH kojom je predviđen popis i sahrana tijela u opštinama gdje su ekshumirana.

Tim za koordinaciju aktivnosti i istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske najavio je 22. februara da će uputiti pismo Tužilaštvu BiH u kojem će zatražiti da Kolegijum Tužilaštva ne razmatra naredbu dostavljenu iz Instituta za nestala lica koja predviđa popis i sahranu tijela u opštinama gdje su ekshumirana, jer nema zakonsko pravo na to.

Srpski član Kolegijuma direktora Milutin Mišić tvrdi da je naredbu koja predviđa popis i sahranu tijela u opštinama gdje su ekshumirana na davanje mišljenja Tužilaštvu BiH uručio član Kolegijuma direktora Instituta Marko Jurišić. Mišić je ranije rekao da ova naredba nije usaglašena na Kolegijumu direktora Instituta, niti je u ime Kolegijuma upućena Tužilaštvu BiH.

Udruženja porodica nestalih lica u Republici Srpskoj usprotivila su se i oštro osudila potez Instituta za nestala lica BiH kojim se nalaže vraćanje posmrtnih ostataka na mjesto gdje su pronađeni.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: