Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mitrović: Ispoštovati dogovor o CEN-u

Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila zahtijevaće od predstavnika Republike Srpske u Privremenom upravnom odboru Instituta za nestala lica BiH da ispoštuju ranije postignuti dogovor sa porodicama nestalih iz Srpske u vezi sa objavljivanjem centralne evidencije nestalih lica /CEN/ u BiH.

Nedeljko Mitrović Foto: SRNA
Nedeljko Mitrović Foto: SRNA

„Ukoliko se prekrši ovaj dogovor smatraćemo da naši predstavnici nisu legitimni predstavnici srpskog naroda u toj instituciji, zbog čega ćemo tražiti njihov opoziv“, izjavio je Srni predsjednik Republičke organizacije Nedeljko Mitrović.

On je podsjetio da Republička organizacija godinama insistira na tome da centralna evidencija nestalih lica u BiH mora sadržavati podatke o okolnostima nestanka, statusu nestalog lica vojnik-civil i nacionalnost, kako bi se izbjegla mogućnost bilo kakvih zloupotreba i manipulacija brojem i okolnostima stradanja nestalih lica.

„Ukoliko Privremeni upravni odbor Instituta za nestala lica BiH donese odluku o objavljivanju CEN-a bez ova tri ključna podatka to će značiti da su srpski predstavnici u ovoj instituciji izdali porodice poginulih iz Republike Srpske i bili pod uticajem onih koji su insistirali na nekoj drugoj vrsti podataka“, naveo je Mitrović.

Član ovog odbora Petar Šikman rekao je danas Srni da će Privremeni upravni odbor Instituta za nestala lica BiH do kraja aprila donijeti odluku o objavljivanju centralne evidencije nestalih u BiH.

„Objavom centralne evidencije nestalih biće obuhvaćeno sve što je do sada verifikovano. Proces verifikacije nestalih lica će i dalje trajati, a centralna evidencija se dopunjavati“, naveo je Šikman.

On nije precizirao koje podatke o nestalom licu će sadržavati centralna evidencija nestalih u BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mitrović: Neprihvatljivo pristupanje BiH Nato savezu …

Mitrović: Reformom instituta ubrzati proces traženja …

Mitrović: Sporost u izdavanju naredbi za ekshumacije …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: