fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MITROVIĆ: DISKRIMINATORSKI ODNOS INSTITUTA ZA NESTALA LICA BiH

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je danas u Banjaluci da Institut za nestala lica BiH vrši diskriminaciju u procesu traženja nestalih lica i da Republika Srpska još traga za 1.675 nestalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježeno 19 godina od osnivanja ROPIN-a

Obilježeno 19 godina od osnivanja ROPIN-a


„U procesu traženja nestalih lica borimo se za istinu i pravdu, kao i protiv velikih opstrukcija predstavnika međunarodne zajednice i Instituta za nestala lica BiH kada je riječ o pronalaženju srpskih žrtava“, rekao je Mitrović novinarima na obilježavanju 19 godina od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, potrebne su korjenite promjene u procesu traženja nestalih lica.

„Do sada su identifikovane 3.773 žrtve srpske nacionalnosti, ali je poražavajuće što 657 tijela iz tri spomen-kosturnice još nisu identifikovana. Zbog toga je potrebno da se u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske počne sa identifikacijom naših žrtava“, dodao je Mitrović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da će institucije Srpske pomoći u procesu traženja nestalih lica.

„Republika Srpska se teško može odužiti porodicama koje su izgubile najmilije u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu. Parlament Srpske će podržavati zahtjeve ovih porodica i sa njima rješavati postojeće probleme“, rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da problem u traženju nestalih lica predstavlja nerazumijevanje u Federaciji BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kaže da Vlada Srpske čini sve da se na adekvatan način oduži boračkim kategorijama.

„Sve institucije Republike Srpske moraju dati puni doprinos da bi se pomoglo porodicama koje su izgubile najmilije“, rekao je Savanović.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Duško Četković naglasio je da je veoma važno da budu nađeni i identifikovani svi nestali u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Ne smijemo zaboraviti značaj i veličinu borbe za Republiku Srpsku. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je za brže i efikasnije rješavanje pitanja traženja nestalih i u tome će dati puni doprinos“, rekao je Četković.

U okviru obilježavanja 19 godina od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske danas su u Banjaluci položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomenik prvom predsjedniku ovog udruženja Branku Paniću.

Vijence su položili predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, izaslanik predsjednika Srpske Duško Četković, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

MITROVIĆ: DžAFEROVIĆ NE MOŽE VODITI … – Jadovno 1941.

MITROVIĆ: NEMA MJESTA ZADOVOLjSTVU ICMP-a – Jadovno …

MITROVIĆ: OTVORENO PISMO … – Jadovno 1941.

MITROVIĆ: IDENTIFIKACIJE U ZAVODU ZA … – Jadovno 1941.

Mitrović: Uvreda srpskih žrtava rata – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: